Všude tam, kde je internet, na nás číhá nebezpečí

Technologie a s nimi spojené digitální hrozby prošly za uplynulých 20 let bouřlivým vývojem. Internet se stal pevnou součástí našich životů. V online prostředí trávíme stále více času – v práci, při odpočinku, během sportu. Všude tam, kde je internet, na nás ale číhá i nebezpečí. Stačí neopatrné kliknutí či podcenění počítačové ochrany a cenná data či digitální vzpomínky mohou skončit v rukou kyberzločinců.

Ilustrační fotografie
reklama

V uplynulých měsících jsme byli svědky několika masivních útoků, které ochromily organizace po celém světě. Narušily jejich chod, zmocnily se citlivých údajů milionů uživatelů a nápravy způsobených škod vyšly na statisíce dolarů. V ohrožení nicméně nejsou pouze velcí hráči, cílem se může stát i malá firma, inteligentní domácnost nebo běžný uživatel internetu. Proto je nutné myslet ve spojení s internetem na bezpečnost – brát v úvahu možná kybernetická rizika, chovat se zodpovědně a chránit svá zařízení a cenná data účinnými bezpečnostními řešeními.

Společnost Kaspersky Lab letos slaví 20 let své existence. Její bezpečnostní řešení a služby jsou tak založeny na dlouholetých zkušenostech a výsledcích neustálých analýz dat z oblasti kybernetických hrozeb. Zaměřují se nejen na kybernetickou bezpečnost firem a organizací, ale také běžných uživatelů a domácností. Jejich prostřednictvím může běžný uživatel bez strachu z kyberzločinců nakupovat na e-shopech, provádět online platby v internetovém bankovnictví nebo komunikovat s přáteli.

Online domácnost 2.0

Charakter moderní domácnosti se mění a přináší s sebou model domácnosti 2.0. Tu průměrně obývá 2,4 lidí, 0,3 domácích mazlíčků a v současnosti také 6,3 k internetu připojených zařízení. Ta hrají v dnešní běžné domácnosti čím dál důležitější roli, a proto uvádí společnost Kaspersky Lab vylepšenou produktovou řadu Kaspersky Internet Security a Kaspersky Total Security. Chce tím pomoci lidem starat se o svá zařízení stejným způsobem, jako pečují o své domácí mazlíčky a ty, se kterými sdílejí jednu střechu.

V současnosti je u každého doma více elektronických zařízení než dvounohých a čtyřnohých obyvatel dohromady. Digitální zařízení jsou tak pro každodenní život v domácnosti čím dál důležitější. Využíváme je nejen k brouzdání po internetu, ale i k nakupování a sdílení videí s našimi mazlíčky. Tato velká konektivita s sebou ale přináší i svou stinnou stránku – kybernetické hrozby. Tento fakt jen podtrhává průzkum Kaspersky Cybersecurity Index, z něhož vyplývá, že dvě pětiny (39 %) lidí nijak nezabezpečují svá zařízenípřed hackery a internetovými hrozbami.

„Naše chytrá zařízení ovlivňují náš každodenní život. Umožňují nám komunikaci s přáteli a příbuznými, jejich prostřednictvím se učíme, platíme a plníme pracovní úkoly. Není tedy divu, že jich je v našich domácnostech více, než živých obyvatel. Jak je ale patrné z našich četných průzkumů, konektivita s sebou přináší i obavy o online bezpečnost. Ta zahrnuje strach z napadení hackery, ztrátu citlivých osobních dat a souborů až po strach o naše děti. Proto, aby tyto obavy mohli uživatelé hodit za hlavu, uvádíme na trh nejnovější verze našich produktů pro koncové uživatele,“ uvádí Dragan Martinović, Managing Director pro region východní Evropy ve společnosti Kaspersky Lab.  

Vzhledem k tomu, že průměrná domácnost vlastní 6,3 elektronických zařízení, tráví její členové velkou část svého aktivního dne v online prostředí. Tím, že surfují na internetu, výrazné narůstá riziko napadení kyberzločinci. Společnost Kaspersky Lab ve svém výročním výzkumu zjistila, že 63 % internetových uživatelů má strach z podvodných e-mailů(tzv. phishing) a stránek. Proto její přední bezpečnostní řešení Kasprsky Internet Security a Kaspersky Total Security zahrnují anti-phishingové technologie, které zabraňují tomu, aby se stali uživatelé obětí falešných e-mailů nebo spamu. Další funkce, URL Advisor, jim navíc napovídá, zda odkaz ve vyhledávači odkazuje na důvěryhodnou nebo podvodnou stránku.

Data jsou pro nás velmi cenná

Vedle strachu z podvodných stránek má běžný internetový uživatel také strach ze ztráty dat, která jsou uložena v jednom z jeho 6,3 zařízení, které se v běžné domácnosti nacházejí. Nejcennější formou dat jsou potom fotografie, kterých si podle průzkumu Kaspersky Lab cení nejvíce. Jejich ztrátu by navíc snášeli daleko hůře než rozchod s partnerem nebo nemoc svého čtyřnohého mazlíčka.

Každá rodina má svá tajemství, ale v dnešní propojené domácnosti 2.0 mohou být tyto soukromé záležitosti ohroženy. Lidé mají největší obavy z toho, že by jejich soukromé informace padly do rukou někoho cizího. Celých 44 % uživatelů si navíc vůbec nepřeje, aby data uložená v jejich zařízeních viděli ostatní. K tomu jim může dopomoct nová aplikace nazvaná App Lock, která zařízením s operačním systémem Android přidává dodatečné bezpečnostní vrstvy. Uživatel si díky ní u aplikací pro chatování, sociální média, e-mailovou komunikaci a dalších může nastavit tajný kód. Pokud někdo cizí bude používat jeho zařízení, do takto uzamčených aplikací se bez hesla nedostane, a citlivé informace tak zůstanou v bezpečí. Další účinnou pokročilou bezpečnostní funkcionalitou je řešení Kaspersky Secure Connection, které šifruje veškerá příchozí a odchozí data v případě, že se uživatelovo zařízení připojí k nezabezpečeným Wi-Fi sítím. Nikdo tak díky této funkcionalitě nemá šanci odposlouchávat či špehovat obsah soukromé komunikace, a to ani v případě chatování na veřejné Wi-Fi například na nádraží.

Účinná ochrana dětí

Patřičnou pozornost si samozřejmě v rámci moderních domácností 2.0 zaslouží kybernetická bezpečnost dětí. Základem prevence je o hrozbách, které na internetu číhají, s dětmi mluvit. Důležité je vysvětlení všech rizik spojených s aktivitami na internetu a sociálních sítích. Zdůraznění, jak nebezpečné může být sdílení soukromých údajů, je klíčem k jejich ochraně. Nutné je rovněž jim ukázat, na koho se mají obrátit v případě potíží nebo náznaků kybernetické šikany. Pro zabezpečení počítačů, telefonů nebo tabletů, ke kterým mají děti přístup, jsou ideální osvědčená bezpečnostní řešení. Antivirová řešení umožňují přesně nastavit rodičovskou kontrolu a soukromí na sociálních sítích. Správně nastavená pravidla dokážou zabránit nejedné katastrofě. Například řešení Kaspersky Total Security – multi-device a Kaspersky Safe Kids usnadní rodičům život tím, že pomohou ochránit děti před hrozbami a také umožní sledovat jejich aktivity na zařízeních se systémy Windows, Mac OS X, iOS i Android. Software nechrání děti pouze před nevhodným obsahem na webu a v aplikacích, ale také zabraňuje prozrazení důvěrných informací. Rodiče díky němu mohou určit množství času, které děti na zařízeních připojených k internetu stráví. Jejich prostřednictvím mohou také kontrolovat aktuální polohu dětí a ujistit se tak, že jsou v pořádku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky