Češi se v petici omlouvají za Zemana. Stydí se za svého prezidenta?

Svým projevem před Parlamentním shromážděním Rady Evropy prezident Miloš Zeman nepobouřil jen české politiky a zástupce Ukrajiny, ale i české občany. Na internetu už vznikla petice, které se za slova hlavy státu omlouvá.

Miloš Zeman
reklama

Zeman ve své řeči označil ruskou anexi Krymu za „fait accompli", tedy hotovou záležitost, a Ukrajině poradil dohodnout se s Moskvou na kompenzaci. Šéfka ukrajinské delegace Iryna Heraščenková jeho vystoupení označila za „vrchol cynismu", ve Štrasburku podle ní promluvil opak Václava Havla, „antiHavel". Bylo jí prý také líto české delegace, která se podle ní musela cítit trapně kvůli Zemanově bezzásadovosti a nemorálnosti.

A trapně je také některým Čechům. „My, níže podepsaní, nesouhlasíme s výroky prezidenta Miloše Zemana ohledně anexe Krymu.10. října před Parlamentním shromážděním Rady Evropy český prezident označil připojení Krymu k Ruské federaci za „hotovou záležitost". Pokusy o navrácení Krymu Ukrajině by podle něj mohly vést k válce v Evropě. Český prezident také navrhl Ukrajině jednání s Ruskem, které by mohlo vést k finančním nebo materiálním kompenzací za Krym. Zároveň se opětovně vyslovil proti sankcím vůči Rusku,“ shrnují autoři petice slova Miloše Zemana.

„Stejně jako představitelé svobodného světa považujeme anexi Krymu za porušení mezinárodního práva, které vedlo i k porušení lidských práv mnoha obyvatel poloostrova. Nezapomněli jsme, že před padesáti lety čelila i naše země agresi ze strany Kremlu. V tomto kontextu jsou výroky prezidenta Zemana nejen cynismem a mezinárodní ostudou, ale i zaprodáním památky obětí sovětské agrese v srpnu 1968,“ dodávají autoři dokumentu.

Petici nazvanou Omlouváme se Ukrajině za prezidenta Zemana, pod kterou se zatím podepsaly necelé dvě stovky lidí, pak chtějí autoři předat Senátu České republiky a Ukrajinskému velvyslanectví v ČR.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky