Ženy mají oproti mužům jen poloviční schopnost myslet, tvrdí muslimové

Zákaz řízení žen v Saúdské Arábii musí platit i nadále, protože ženy „postrádají intelekt" mužů, říká jeden z předních duchovních. Šejk Saad al-Hajari tvrdí, že ženy mají oproti mužům jen poloviční schopnost myslet - která klesne na čtvrtinu, když jde žena na trh.

Ilustrační fotografie
reklama

Klerik ze Saúdské Arábie vyzývá k tomu, aby byl zákaz týkající se řízení aut pro ženy dál zachován. Tvrdí totiž, že nemají „dostatek intelektu“ ve srovnání s muži, což znamená, že nedokáží mít auto pod kontrolou. Jeho slova cituje server The Independent.

Kritiku, která se na něj za jeho slova snesla, pak odbyl slovy, že se nemohou modlit tolik jako muži, protože mají svou periodu, takže „to není jejich vina“, že nejsou na stejné mozkové úrovni.

Po jeho prohlášení se objevily hlasy, které tvrdí, že by měl být vyloučen z náboženské komunity. Někteří jeho poznámky označili za „urážlivé a otravující ženy v Saúdské Arábii“. Jeho slova totiž přišla v době, kdy v zemi sílí protesty proti zákazu řízení žen. Podle duchovního by ale bylo zrušení tohoto pravidla „naprosté zlo“.

„Není to jejich vina, ale ženy postrádají intelekt, ne? Dali byste člověku s polovičním rozumem řidičský průkaz? Tak jak byste ho mohli dát ženě, když má polovinu intelektu muže? A pokud vyjdou na trh, zase se o polovinu zmenší, takže v tu chvíli mají jen čtvrtinu intelektu,“ cituje slova šejka saudský deník Sabq.

„Tato osoba uráží a znevažuje saudské ženy, orgány proti němu musí učinit opatření a vyhodit ho z jeho pozice,“ vzkázal mu jeden z jeho kritiků. „Skutečným problémem je, že někteří z těchto duchovních vysvětlují a interpretují náboženství, jak se jim líbí, a používají naše náboženství jako omluvu, aby mohli dělat ty nejhorší věci,“ uvedl další.

Saúdská Arábie zakázala ženám řídit před 60 lety jako součást širších opatření vedoucích k oddělení mužů a žen, což se shoduje se zásadami sunnitského islámu, který je v zemi praktikován a který je známý jako wahhábismus. Wahhábisté sami sebe vidí jako jediné nositele pravého nezkaženého islámu, přičemž vyznavači ostatních islámských škol jsou těmi radikálnějšími jedinci označováni za nevěřící.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky