Proč cizinci opouštějí domovy a bojují za Islámský stát? Důvod je prostý

Mladí muži, kteří opouštějí své domovy, aby v Sýrii bojovali za teroristickou organizaci Islámský stát, pocházejí především ze znevýhodněného prostředí, mají nízkou úroveň vzdělání a postrádají základní znalosti o skutečném významu džihádu nebo dokonce islámské víry, tvrdí studie OSN.

Ilustrační fotografie
reklama

Studie Úřadu pro boj s terorismem zjistila, že navzdory tvrzení, že chrání muslimy, byla většina bojovníků, kteří se vrátili zpět domů, náboženskými "nováčky" a někteří ani nevěděli, jak se správně modlit. "Většina viděla své náboženství ve světle práva a nepráva, než jako cosi duchovního," uvádí autoři zprávy, která je založena na rozhovorech s se 43 lidmi ze 12 zemí.

Studie zjistila, že typickým bojovníkem je mladý muž, málo vzdělaný a ekonomicky znevýhodněný, nezaměstnaný a často se uvádělo, že jejich život postrádá nějaký význam. Pocházeli z velkých a nefunkčních rodin v zanedbaných částech měst, kde byli "izolováni od tradičních sociálních, ekonomických a politických aktivit".

"Zdá se, že náboženské přesvědčení hrálo minimální roli v jejich motivaci," řekl profesor Hamed el-Said z univerzity v Manchesteru, který společně s expertem na terorismus Richardem Barettem navštívil bývalé bojovníky ve vězení. Podle jejich zprávy byly nejdůležitější ekonomické faktory, protože teroristické skupiny slíbily mzdy, domovy a dokonce i manželky.

Již z dříve uniklých dokumentů IS vyplývá, že noví rekruti mají jen základní znalost práva šária a že stoupá počet kriminálníků, kteří cestují do Sýrie za účelem "vykoupení". Po vyhlášení Islámského státu v roce 2014 se džihádisté snažili nalákat muslimy na vidinu svobodného života bez západního útlaku, v míru a pohodlí. Propagandistická videa ukazovala utopii s usmívajícími militanty, kteří se zabývali činnostmi jako je včelařství, hospodaření a dokonce i výroba pizzy. Šířily se fotografie paláců, bazénů a drahých automobilů poskytovaných kalifátem.

Zpráva OSN prohlásila, že propaganda působila obzvlášť silně na mladé muže, kteří měli pocit, že doma nemají žádné vyhlídky. Autoři také vyvrátili tvrzení, že by internet stál přednostně za jejich radikalizací. Za mnohem nebezpečnější se jeví okruhy přátel a sociální sítě zformované v okolí mešit, vězení, pracovišť a škol. Velká část bojovníků s britským pasem byli součástí radikálních sítí, nebo zemi opustili s příbuznými či kamarády.

Spousta vězňů také označují západní bezpečnostní složky jako důvod jejich radikalizace. Harry Sarfo, bývalý džihádista z Německa, listu The Independent řekl, že k cestě do Sýrie se rozhodl poté, co zažil policejní nájezdy a obtěžování kvůli podezření z extrémismu. "Můj přítel mi často říkal: To máš z toho, že žiješ na západě. A cos čekal? Jsi černý a muslim, tvoje žena chodí zahalená. Jasně, že pro ně budeš terorista. Měl by ses přidat k IS, kde chrání práva muslimů," svěřil se Sarfo. "Tehdy mi to dávalo smysl," dodává.

Mnoho bojovníků se však v Sýrií setkává s realitou. Nablýskaná auta už kalifátu dávno došla a mnozí tak čelí skutečnému zklamání a znechucení nad teroristickou organizací, ke které se připojili. Autoři studie taky dodávají, že u lidí, kteří se vrátili zpět do své domoviny, hrozí jen malé riziko další radikalizace. Mnohem pečlivěji by se však mělo dohlížet na ty, kterým úřady cestu do Sýrie překazily.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky