ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro říjnové volby

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů politických stran a hnutí pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Zaregistrováno bylo 31 stran a hnutí, nejvíce v dosavadní historii parlamentních voleb. Kandidátů je více než 7,5 tisíce.

Volby, ilustrační fotografie
reklama

Z nejvyššího počtu kandidujících subjektů budou vybírat voliči v Praze. V hlavním městě je zaregistrováno 29 politických stran a hnutí. 21 subjektů, což je nejnižší počet, kandiduje v Karlovarském kraji. V ostatních krajích bude na výběr 24 až 26 kandidujících subjektů. 21 stran a hnutí podalo kandidátní listinu ve všech 14 volebních krajích, 4 jen v jednom z krajů. V celé republice tak bylo u krajských úřadů zaregistrováno celkem 347 kandidátních listin.

„V současnosti se o mandát ve volbách do Sněmovny uchází 7 539 kandidátů. To je zhruba o 1,5 tisíce více než v roce 2013, kdy se konaly mimořádné sněmovní volby, a o 2,5 tisíce více než v roce 2010, kdy se konaly poslední řádné sněmovní volby. Seznamy kandidátů jsou zveřejněny na našem serveru www.volby.cz, kde jsou k dispozici také statistické přehledy o počtech kandidujících podle krajů, věku, pohlaví nebo politické příslušnosti,“ říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Průměrný věk kandidátů je 46,4 let. Nejstarším kandidátem je 94letá důchodkyně. Nejmladších, ke dni voleb 21letých kandidátů je 58. Z celkového počtu kandidátů představují ženy 28,6 %. Zastoupení žen mezi kandidáty se oproti předchozím volbám mírně zvýšilo.

Téměř 35 % kandidátů je bez politické příslušnosti. Tento podíl se v posledních třech sněmovních volbách výrazně nemění. Nejvyšší podíl kandidátů bez politické příslušnosti je v  Královéhradeckém kraji, naopak nejmenší v kraji Karlovarském.

Zveřejněné registry kandidátů a kandidátních listin budou až do voleb průběžně aktualizovány podle pokynů krajských úřadů.

Volby do Poslanecké sněmovny se na základě rozhodnutí prezidenta republiky budou konat 20. a 21. října 2017.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky