Nejmocnější lidé planety. Tyto osoby ovládají vaše životy

Časopis Forbes vytváří mnoho žebříčků a celosvětově jsou považovány jako nejdůvěryhodnější. Jedním z nejzajímavějších je seznam nejmocnějších lidí planety. V popředí se objevují jména vůdců národů, ale i mladých společenských revolucionářů, kteří svými nápady vybudovali úspěšné společnosti téměř od nuly.

Země, ilustrační fotografie
reklama

V roce 2009, kdy byl seznam poprvé publikován, se na něm objevilo 67 jmen, nejnovější žebříček z roku 2016 už obsahoval 74 pozic. Forbes pozice přidává či odebírá v souvislosti na počtu obyvatel na planetě - za každých 100 milionů lidí je na seznamu jedna pozice.

Časopis nezohledňuje věk ani pohlaví, nutno ale dodat, že mladí příliš vlivní nejsou. Z celkového seznamu jsou pouze dva mladší 40 let - zakladatel facebooku Mark Zuckerberg (33) a severokorejský vůdce Kim Čong-Un (34). Naopak šedesátníků je na listině nejvíc. Ani ženy se z celosvětového hlediska příliš neprofilují jako mocné a významné, na seznamu je jich jen šest.

Tradičně se na špičce střídá ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem, od letošního roku Donaldem Trumpem. Většinou vrcholnou trojici doplňuje německá kancléřka Angela Merkelová nebo generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Číny, v současné době Si Ťin-pching. Na seznamu se každoročně objevují magnáti jako Mukeš Ambani, Bill Gates a Warren Buffett.

Na nejnovější ročník si ještě pár měsíců počkáme, už teď je ale jasné, že letošní události nejspíš zamávají s konečným seznamem. Například Donald Trump se většinou na žebříček dostával díky svému bohatství a vlivu, který díky penězům měl. Letos však bude hodnocen převážně jako vůdčí osobnost Spojených států. Stejně tak Kim Čong-Un by se díky svým jaderným testům mohl výrazně posunout nahoru, momentálně je na 43. příčce.

1. Vladimir Putin
Ruský prezident je už od roku 2013 pro Forbes nejmocnější osobou na planetě. Jeho vliv zdaleka nekončí jen u ruských hranic, ale pokračuje dále až do Sýrie nebo amerických prezidentských voleb. Zda na volby v USA skutečně zaútočili ruští hackeři, je dodnes předmětem vyšetřování, jisté však je, že Vladimir Putin dostane vždy, co chce.

2. Donald Trump
Pánem Bílého domů je poprvé v historii miliardář, jehož majetek každým dnem roste. V politice relativní nováček však už stačil během krátké doby úřadování udělat řadu významných změn, ať už to bylo odstoupení od Pařížských dohod nebo odmítnutí Transpacifického partnerství. Všechny oči světa se na něho teď upírají kvůli krizi na Korejském poloostrově, uvidíme, jak si s tím poradí.

3. Angela Merkelová
Německá kancléřka letos obhájila svůj bronzový post, ale už za pár týdnů se dozvíme, zda v žebříčku bude figurovat i příští rok. Není jen vůdkyní německého národa, ale má i ohromný vliv na chod Evropské unie. Zároveň už dlouhodobě platí za nejmocnější ženu světa. V roce 2012 a 2015 jí Forbes přiřkl dokonce stříbrnou příčku.

4. Si Ťin-pching
Hvězda generálního tajemníka čínské komunistické strany a současného čínského prezidenta je jasnější, než kdy dřív. V roce 2016 ho ústřední výbor označil za „jádro” nové generace čínských vůdců, to je pocta, které se v minulosti dostalo jen třem politikům - zakladatel komunistické Číny a vůdce první generace Mao Ce-tung, reformní vůdce druhé generace Teng Siao-pching a vůdce třetí generace, pátý prezident ČLR Ťiang Ce-min. Má však stále co dohánět. Nejvýše se v žebříčku Forbes umístil v roce 2013, tehdy vlastnil bronzovou příčku. Jeho předchůdce Chu Ťin-tchao byl stejným časopisem v roce 2010 vyhlášen za nejmocnějšího muže planety.

5. Papež František
Duchovní vůdce víc jak miliardy křesťanů sice nezasahuje do světové politiky, na jeho vliv by se však nemělo opomenout. Na jednu stranu se jedná o reformátora, na druhou je to konzervativní duchovní, který trvá na dodržení mnoha tradic. V roce 2016 umožnil knězům dávat odpuštění ženám, které podstoupily interrupci, zasazuje se o reformu ohledně změny klimatu a usiluje o zlepšení podmínek uprchlické krize. Také však potvrdil historický zákaz ženských duchovních, a to navzdory tlaku progresivních katolíků.

6. Janet Yellenová
V České republice nepříliš známá osobnost je ve skutečnosti významnou americkou ekonomkou a od roku 2014 i předsedkyní Rady guvernérů Federálního rezervního systému USA. První žena na tomto postu je židovkou provdanou za dalšího známého ekonoma a nositele Nobelovy ceny George Akerlofa. Janet Yellenová má bezkonkurenční vliv na americkou měnovou politiku.

7. Bill Gates
Slavný světový miliardář už v dnešní době není znám pouze jako počítačový inovátor, ale především jako filantrop. Se svou ženu Melindou vedou největší soukromou charitativní organizaci na světě, Bill & Melinda Gates Foundation. Skrz dobročinnou instituci se snaží o zlepšení zdravotní péče po celém světě.

8. Larry Page
Spoluzakladatel společnosti Google a stejnojmenného webového vyhledávače, na který se spoléhají stovky milionů uživatelů po celém světě. Google každodenně obslouží přes dvě miliardy dotazů, to je téměř polovina všech vyhledávání po celém světě. S nadsázkou se dá tak říct, že má vliv na úspěch či neúspěch stránek - kdo na Googlu vidět není, ten jako by nebyl.

9. Naréndra Módí
Jméno indického premiéra se na seznamu objevuje už podruhé, minulý rok obhájil ve Forbes stejné místo. Je považován za populistického politika už nejspíš brzy nejlidnatější země na planetě. Ústřední figura při řešení změny klimatu a významný vůdce v regionu. Jeho měnová politika otřásla minulý rok celou Indií, ale v čele vlády se pořád stabilně drží.

10. Mark Zuckerberg
Nejmladší osobnost na seznamu je teprve třiatřicetiletý zakladatel Facebooku. Neúspěšný student elitní univerzity Harward vymyslel sociální síť už v 19 letech pro svoje spolužáky, Facebook se však stal rychle oblíbeným a rozšířil se i mimo školu. Jeho jmění je k srpnu 2017 odhadován Forbesem na 69,9 miliard dolarů, což z něho činí 5. nejbohatšího člověka na světě. Se svojí ženou Priscillou se však dohodli, že 99 procent majetku z Facebooku věnují na charitu ještě za života. Údajně fanoušek čínského prezidenta Mark Zuckerberg osobně požádal Si Ťin-pchinga, zda by svoje nejmladší dítě nemohl pojmenovat po státníkovi. Žádost mu byla zamítnutá.

Témata: lidé | svět | Vesmír | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky