Uprchlíci roznáší po Itálii Ebolu, informovaly některé servery. Pravda je ale poněkud jiná

České dezinformační servery zveřejnily přelomovou zprávu. Tvrdí, že v Itálii propukla epidemie eboly, kterou do země zřejmě přinesli migranti z afrických zemí. Tyto stránky také varují občany střední Evropy, aby do země necestovali a z Itálie nic neobjednávali. Ve skutečnosti ale jde o smyšlenou zprávu, Itálie totiž eviduje pouze jediný případ eboly u lékaře, který se nakazil už před dvěma lety.

Ebola, ilustrační fotografie
reklama

„Přísně utajovaná fakta. V Itálii vypukla epidemie eboly, která se úřady pro národní bezpečnost musí tajit lidem. Italské úřady tají lidem, že v Itálii je oficiálně registrováno 40 případů eboly!“ píše jeden z alternativních českých serverů.

Nákaza prý přišla zřejmě s uprchlíky ze Senegalu. „Doporučuji raději nekupovat žádné produkty z Itálie a hlavně do Itálie nejezdit na dovolenou,“ dodává autor textu.

Pravda je ale poněkud jiná. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) byl v Itálii zaznamenán pouze jeden případ tohoto onemocnění – a to v květnu 2015. A zdrojem nákazy nebyli uprchlíci. Pacientem byl zdravotní pracovník, který se vrátil z dobrovolnické mise v léčebném centru eboly v Sierra Leone.

Při příjezdu do Říma tento člověk nevykazoval žádné příznaky infekční epidemie, uvedla tehdy WHO. Symptomy se u něj objevili až po 72 hodinách, následně byl hospitalizován na infekčním oddělení jedné z nemocnic na Sardinii a následně v Římě

Jeden muž na ebolu zemřel v roce 2014 v Německu. Šlo o lékařského pracovníka OSN původem ze Súdánu, který v Lipsku podstoupil experimentální léčbu, uvedl server BBC. Ve stejném roce podlehl ebole i jeden člověk ve Francii. I v tomto případě šlo o zdravotníka OSN, který pracoval v Sierra Leone a který byl kvůli léčbě převezen do Francie.

Co je to ebola a jak ji poznáte?

Ebola (jinak též krvácivá horečka ebola) je virové onemocnění ze skupiny krvácivých (hemoragických) horeček, které napadá lidi a některé další primáty. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Jméno ebola bylo převzato od řeky, která protéká oblastí, v níž propukla první epidemie této nemoci.

Symptomy se obvykle začínají projevovat dva až tři týdny po nákaze virem, a to horečkou, bolestí v krku, bolestmi svalů a bolestí hlavy. Následuje nevolnost, zvracení a průjem, společně se zhoršeným fungováním jater a ledvin. V této fázi začínají mít někteří lidé problémy s krvácením.

Uprchlíci mohou ebolu šířit, přiznává WHO. Mluví ale jen o Africe

Dosud největší epidemie této nemoci s největším počtem úmrtí propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe. V roce 2013 vypukla rozsáhlá epidemie v západoafrické Guineji, která se rozšířila i do sousední Libérie a Sierry Leone i nedaleké Nigérie.

WHO varovala, že kvůli uprchlické krizi v Africe hrozí, že se virus eboly rozšíří rychleji. Nákaza je evidována v Kongu, kam utíká mnoho lidí ze sousední Středoafrické republiky. "Máme velké obavy z toho, že se ebola rozšíří do Středoafrické republiky poté, co bylo vysídleno tolik osob," řekl zástupce WHO pro Středoafrickou republiku Michel Yao. "Máme obavy, protože uprchlíci se pohybují blízko epicentra nákazy," dodal s tím, že tito lidé se mohou nakazit v Kongu a pak se vrátit do Středoafrické republiky a nemoc se bude šířit dál.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky