Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi toho moc nenaspí? Do práce vstávají extrémně brzy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vstáváte ve všední dny po šesté hodině ranní? Pak nepatříte k většině – výsledky nejnovější ankety ukázaly, že většina lidí vstává do práce dříve. Ve srovnání se světem je to brzo, podobně se vstává třeba i na Slovensku.

V Česku se ve srovnání s jinými zeměmi vstává obecně velmi brzy, což dokázala i anketa na Profesia.cz. Více než polovina, tedy 54 % respondentů uvedlo, že do práce vstávají před 6 hodinou. Mezi 6. a 7. hodinou pak vstává 20 % lidí, mezi 7. a 8. hodinou 14 %. Slastného spánku déle než do 8 hodin si dopřává pravidelně 6 % respondentů. Zbývajících 6 % lidí pak uvedlo, že si pracovní dobu určují sami, takže do práce nevstávají.

„Velmi nás překvapilo, kolik lidí vstává před šestou hodinou ranní, protože začátek pracovní doby se v posledních letech přesunuje spíše na pozdější hodiny,“ uvádí Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

„Je ale pravda, že i když se zvláště ve větších městech pracuje často od 8 nebo 9 hodin, řada lidí vstává brzy z jiných důvodů. Jsou to často ti, kteří se potřebují ráno postarat o děti nebo vyvenčit psa. Řada lidí vstává kvůli svým zájmům – jdou si zacvičit nebo zaběhat, projevuje se i nový fenomén, že totiž oželí delší spánek kvůli virtuální zábavě.“

A perlička na závěr – v životopisech úspěšných lidí se často dočteme, že vstávají před šestou ranní a sportují nebo se věnují jiné činnosti, na kterou přes den nezbývá čas. Takže pokud chcete být úspěšní, doporučujeme přivstat si, i když nemusíte.

Témata:  lidé spánek zaměstnanci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy