EU chce chránit zdraví občanů. Zakáže nám i hranolky?

Evropské komise chce chránit zdraví občanů, plánuje proto omezit výskyt nebezpečného akrylamidu. Tato látka vzniká při zpracovávání brambor při vysokých teplotách – tedy při pečení nebo smažení brambor. Hrozí tedy, že o hranolky přijdeme úplně?

Ilustrační fotografie
reklama

Smažené či pečené brambory obsahují akrylamid. Ten vzhledem ke svým neurotoxickým a potenciálně karcinogenním účinkům představuje zdravotní riziko pro člověka. Akrylamid vzniká už při teplotách nad 100 °C a to hlavně během pečení, smažení a grilování, ale i přípravou jídla v mikrovlnné troubě. Mezi rizikové potraviny patří smažené bramborové lupínky, hranolky, sušenky a krekry. Podle Evropské komise by se všichni výrobci potravin, ale také třeba restaurace měly snažit výskyt látky v jídle omezit.

Návrh Evropské komise počítá se snížením karcinogenní látky akrylamidu, která je přítomná v hranolkách, bramborách, chlebu, sušenkách nebo třeba kávě, informuje Reuters. Právě bezpečnější úpravou potravin se totiž dá jeho přítomnost omezit. Evropská komise proto navrhla technologické postupy, které by měly výrobci potravin využívat. V praxi to znamená, že pro výrobu hranolek budou muset restaurace dobře vybírat odrůdy brambor s nižším obsahem cukrů. Navíc by měly být smaženy při nižší teplotě po delší dobu. Podle některých hlasů se ale změnou přípravy může změnit také chuť hranolek. 

Objevili se dokonce zprávy, že EU hranolky zakáže. Jak ale ujišťuje europoslanec Tomáš Zdechovský na svém blogu, lidé se nemusí být, že by o smažené pochoutky přišli. „Jak to tedy je doopravdy? Při smažení látek obsahujících cukry (včetně škrobu) při teplotách nad 140° vzniká látka zvaná akrylamid. Ta je prokazatelně karcinogenní. Komise se ale nesnaží nic zakazovat, pouze vypracovala doporučení pro výrobce potravin, jak tvorbu akrylamidu minimalizovat. Pravdou totiž je, že při testech u některých výrobců akrylamid nenajdete a u některých je obsah neskutečně vysoký. Osobně si proto nemyslím, že by bylo cokoliv špatného na tom, když EU chce, abychom se zbytečně necpali rakovinotvornými látkami,“ říká

Návrh Komise již dostal souhlas od zástupců členských zemí a nyní ho projedná Rada a Evropský parlament. Nařízení by mohlo začít platit již na jaře příštího roku. „Nové nařízení umožní nejen omezit přítomnost této karcinogenní látky, ale také pomůže zvýšit informovanost o tom, jak zabránit vzniku akrylamidu, k němuž často dochází při domácím vaření,“ cituje server EurActiv eurokomisaře pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenise Andriukaitise. Komise zároveň stanovila takzvané hodnoty akrylamidu, které by neměli výrobci potravin překračovat.

Zpráva o možném zákazu hranolek vyvolala poplach třeba v Belgii. V papírových kornoutech prodávané zlatavé a křupavé hranolky patří k Belgii patří stejně neodmyslitelně jako bruselská soška čurajícího chlapečka nebo známé Atomium. Návrh Evropské komise mohl podle Belgičanů tradiční způsob výroby bramborové pochoutky ohrozit. Ministr zemědělství Willy Borsus po dohodě států Evropské unie oznámit, že do konečné podoby nařízení zapracovala komise belgické požadavky tak, aby věc nekomplikovala život malým podnikatelům a respektovala belgické tradice. „Nikdy se ale nemluvilo přímo o zákazu smažení, jak je (hranolky) připravujeme v Belgii," zdůraznil ministr.

Témata: potraviny | brambory | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky