Merkelová je odhodlána bojovat za silnější Evropu, pak bude silnější i Německo

Německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že brexit a volby ve Francii změnily její názor na Evropu. Evropská unie sice podle jejích slov není dokonalá, přesto je členství v bloku jednou z největších předností Německa. Její slova cituje agentura Reuters.

Angela Merkelová
reklama

‚Za tuto Evropu stojí za to bojovat,“ říká německá kancléřka Merkelová, která je podle svých slov odhodlána po hlasování o brexitu a výsledcích voleb ve Francii bojovat za silnější Evropu.

Merkelová ve svém projevu v letovisku Zingst na břehu Baltského moře řekla, že obě události změnily její vnímání EU. Řekla také, že členství v bloku je jednou z největších předností Německa.

„Pro mnoho lidí, včetně mě, se něco změnilo, když jsme viděli, že Britové chtějí odejít, když jsme měli obavy o výsledky voleb ve Francii a Nizozemsku,“ přiznala Merkelová.

Nicméně ale souhlasí, že EU není dokonalá a že je Brusel příliš byrokratický. „Ale v posledních měsících jsme si uvědomili, že Evropa je víc než jen byrokracie a ekonomické regulace, že Evropa a společný život v Evropské unii mají co do činění s válkou a mírem, že desetiletí míru po druhé světové válce by byla zcela nemyslitelná bez Evropské unie,“ řekla kancléřka, která za svá slova sklidila potlesk.

Vůdkyně Německa také řekla, že mnoho Evropanů už zapomnělo, jaký byl život bez EU a její svobody. „V mnoha částech světa ji nemáte. A to je důvod, proč stojí za to bojovat pro tuto Evropu,“ řekla. „To je důvod, proč jeden z našich volebních plakátů říká: Bude-li Evropa silnější, pak bude silnější Německo  To přímo souvisí,“ dodala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky