Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Práce na zaoceánské lodi. Zábava nebo nekončící práce?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Možná o tom poslední dobou slýcháte. Nějaký váš známý či kamarád se rozhodl, že zkusí pracovat na zaoceánské lodi. Láká vás tato myšlenka také? Jaká jsou pro a proti? To vše si můžete přečíst v článku níže.

Zaoceánské plavby jsou populárním způsobem trávení dovolené. A to ať pro cizince, tak určitě i pro Čechy. Je to vlastně takový adrenalin a nevšední zážitek v jednom balíčku. Každé ráno se můžete probudit v jiné zemi a všude to máte kousek. 

Cestovat na obrovské lodi, kde máte všechno přímo pod nosem a plujete společně s dalšími tisíci pasažéry, určitě není volba pro každého. Napadlo vás někdy nechat se na takovou loď najmout jako zaměstnanec? Stačí jen vybrat destinaci, projít výběrovým řízením a sbalit si plavky.

Musíte být ale smířeni s tím, že to ve valné většině není práce na čtrnáct dní nebo na měsíc. Práce tohoto druhu může trvat půl roku i rok. Každá loď má na rok až dva pevně daný itinerář složený z jednotlivých plaveb. Od krátkých, během kterých nenavštívíte ani jeden přístav, přes klasické (trvající týdny) po tříměsíční plavby zahrnující návštěvu pěti různých kontinentů.

Stejně jako jsou různé itineráře a délky plaveb, jsou i různé cílové skupiny jednotlivých společností. Třeba Carnival Cruise jsou známé jako párty lodě, s Disney Cruise určitě nepojedete, pokud opravdu nemáte rádi děti, a s Regent Seven Seas Cruises poplují jen ti nejbohatší. Každopádně většina lidí vyráží s některou společností ze tří největších holdingů – Carnival Cruise Line, Royal Caribbean International nebo Norwegian Cruise Line. Jen tyto tři společnosti mají dohromady 200 lodí s celkovou kapacitou přes 400 000 pasažérů.

Nejpopulárnější jsou beze sporu plavby Karibikem. Mají samé výhody. Prioritní bonus je počasí během naší zimy. Máte tak vlastně léto na Vánoce. A další výhodou je blízkost USA. Z Floridy dorazíte na první ostrovy během jedné noční plavby. My jezdíme do Chorvatska, Američané do Karibiku. Na konci jara pak lodě přeplouvají do Evropy, kde plují převážně kolem Středozemního nebo v Baltském moři (a z něj dál na sever do norských fjordů).

Karibikem a Evropou to ale nekončí, spíše začíná. Řada lodí má itinerář zaměřený na větší exotiku. Plují kolem Asie, Jižní Ameriky, v Indickém oceánu, anebo pravidelně přeplouvají ze západního pobřeží USA do Austrálie a zpět.

A jaká je práce na lodi?

Zaměstnanci dělí na dvě kategorie podle toho, v jaké části pracují – technické (důstojníci a technici), nebo hotelové (housekeeping, guest relations, F&B atd.). Obě skupiny se dále dělí na oddělení a pozice s různými privilegii. Nad všemi bdí staff captain a hotel director. Oba spadají přímo pod kapitána, který je největší autoritou a má poslední slovo ve všech důležitých rozhodnutích. 

Pokud se rozhodnete pro práci na lodi, nejprve je nutné promyslet pozici, o kterou se budete ucházet – ve které části hotelu tedy budete chtít pracovat a pro jakou společnost. To je hlavní rozhodnutí, které může velmi důležitě ovlivnit celý váš pobyt a práci na lodi.

Food and Beverage (F&B)

Tato pozice se týká jídla a nápojů. Pokud jste byť jen brigádně pracovali v restauraci, baru nebo kavárně, v tomto oddělení snadno najdete uplatnění. Vstupní nároky jsou nízké a práci na pozici barista, barman, assistant waiter, bar server, chef nebo snack attendant dostanete snadno.

Guest Relation

Zde se nabízí uplatnění lidem, kteří ovládají více jazyků. I když je většina hostů z anglofonních zemí, je nutné umět vedle angličtiny alespoň jeden další jazyk (francouzština, španělština, němčina). Platově budete zpočátku níže než vaši kolegové z jiných oddělení, většinou ale můžete kariérně růst a pracovní náplň mít o mnoho zajímavější.

Casino department

Zní to možná zábavně, ale zdání může klamat. Ona totiž práce krupiéra není úplně jednoduchá. Je nutné podrobně znát pravidla her, dobře počítat a samozřejmě i hlídat hráče. Bez předchozích zkušeností s prací v kasinu se vám bude hledat uplatnění obtížně.

Housekeeping

Klasická pokojová služba. Pokud jste tedy puntičkáři a rádi se zabýváte úklidem, zkuste to zde. 

Entertainment

Vlastně se jedná o takový animační tým. Na každé lodi je vždy DJ, několik kapel a dalších umělců, kteří se starají o kulturní program, také ale fotografové a pracovníci zaměření na činnost s dětmi.

Spa (lázně a wellness)

To na lodi nemůže samozřejmě chybět. Pro mnohé hosty je právě toto smysl dovolené. Maséři, kadeřníci a kosmetičky, ale i výživoví poradci a trenéři najdou uplatnění v tomto oddělení.

Lodní společnosti nabírají zaměstnance buď přímo přes své webové stránky, anebo k tomu využívají pracovní agentury. Způsobu náboru odpovídá i pohovor a následný přijímací proces. Věřte, že na lodi je skutečně všechno, třeba i golfový trávník a pec na sklo. Vše, nač si vzpomenete.

V případě úspěchu u pohovoru následuje klasická administrativa, lékařská prohlídka, návštěva ambasády (většinou americké) a různá školení. Nejprve čekáte na tak zvaný "LOE" (letter of employment). V něm bude uvedeno, kdy a kde se naloďuje, jaký je váš garantovaný příjem (ve výsledku bude vyšší díky spropitnému a odměnám) a do kdy přibližně budete na lodi. Délka kontraktu se různí podle pozice a lodní společnosti, nejčastěji to ale bývá mezi 4 a 6 měsíci.

Tak co říkáte? Je tato práce právě pro vás? Ať už hledáte brigádu, právě jste dokončili školu a nebo zkrátka chcete změnu, může to být určitě zajímavá možnost.

Témata:  moře Brigády lodě

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy