Práce na zaoceánské lodi. Zábava nebo nekončící práce?

Možná o tom poslední dobou slýcháte. Nějaký váš známý či kamarád se rozhodl, že zkusí pracovat na zaoceánské lodi. Láká vás tato myšlenka také? Jaká jsou pro a proti? To vše si můžete přečíst v článku níže.

Ilustrační fotografie
reklama

Zaoceánské plavby jsou populárním způsobem trávení dovolené. A to ať pro cizince, tak určitě i pro Čechy. Je to vlastně takový adrenalin a nevšední zážitek v jednom balíčku. Každé ráno se můžete probudit v jiné zemi a všude to máte kousek. 

Cestovat na obrovské lodi, kde máte všechno přímo pod nosem a plujete společně s dalšími tisíci pasažéry, určitě není volba pro každého. Napadlo vás někdy nechat se na takovou loď najmout jako zaměstnanec? Stačí jen vybrat destinaci, projít výběrovým řízením a sbalit si plavky.

Musíte být ale smířeni s tím, že to ve valné většině není práce na čtrnáct dní nebo na měsíc. Práce tohoto druhu může trvat půl roku i rok. Každá loď má na rok až dva pevně daný itinerář složený z jednotlivých plaveb. Od krátkých, během kterých nenavštívíte ani jeden přístav, přes klasické (trvající týdny) po tříměsíční plavby zahrnující návštěvu pěti různých kontinentů.

Stejně jako jsou různé itineráře a délky plaveb, jsou i různé cílové skupiny jednotlivých společností. Třeba Carnival Cruise jsou známé jako párty lodě, s Disney Cruise určitě nepojedete, pokud opravdu nemáte rádi děti, a s Regent Seven Seas Cruises poplují jen ti nejbohatší. Každopádně většina lidí vyráží s některou společností ze tří největších holdingů – Carnival Cruise Line, Royal Caribbean International nebo Norwegian Cruise Line. Jen tyto tři společnosti mají dohromady 200 lodí s celkovou kapacitou přes 400 000 pasažérů.

Nejpopulárnější jsou beze sporu plavby Karibikem. Mají samé výhody. Prioritní bonus je počasí během naší zimy. Máte tak vlastně léto na Vánoce. A další výhodou je blízkost USA. Z Floridy dorazíte na první ostrovy během jedné noční plavby. My jezdíme do Chorvatska, Američané do Karibiku. Na konci jara pak lodě přeplouvají do Evropy, kde plují převážně kolem Středozemního nebo v Baltském moři (a z něj dál na sever do norských fjordů).

Karibikem a Evropou to ale nekončí, spíše začíná. Řada lodí má itinerář zaměřený na větší exotiku. Plují kolem Asie, Jižní Ameriky, v Indickém oceánu, anebo pravidelně přeplouvají ze západního pobřeží USA do Austrálie a zpět.

A jaká je práce na lodi?

Zaměstnanci dělí na dvě kategorie podle toho, v jaké části pracují – technické (důstojníci a technici), nebo hotelové (housekeeping, guest relations, F&B atd.). Obě skupiny se dále dělí na oddělení a pozice s různými privilegii. Nad všemi bdí staff captain a hotel director. Oba spadají přímo pod kapitána, který je největší autoritou a má poslední slovo ve všech důležitých rozhodnutích. 

Pokud se rozhodnete pro práci na lodi, nejprve je nutné promyslet pozici, o kterou se budete ucházet – ve které části hotelu tedy budete chtít pracovat a pro jakou společnost. To je hlavní rozhodnutí, které může velmi důležitě ovlivnit celý váš pobyt a práci na lodi.

Food and Beverage (F&B)

Tato pozice se týká jídla a nápojů. Pokud jste byť jen brigádně pracovali v restauraci, baru nebo kavárně, v tomto oddělení snadno najdete uplatnění. Vstupní nároky jsou nízké a práci na pozici barista, barman, assistant waiter, bar server, chef nebo snack attendant dostanete snadno.

Guest Relation

Zde se nabízí uplatnění lidem, kteří ovládají více jazyků. I když je většina hostů z anglofonních zemí, je nutné umět vedle angličtiny alespoň jeden další jazyk (francouzština, španělština, němčina). Platově budete zpočátku níže než vaši kolegové z jiných oddělení, většinou ale můžete kariérně růst a pracovní náplň mít o mnoho zajímavější.

Casino department

Zní to možná zábavně, ale zdání může klamat. Ona totiž práce krupiéra není úplně jednoduchá. Je nutné podrobně znát pravidla her, dobře počítat a samozřejmě i hlídat hráče. Bez předchozích zkušeností s prací v kasinu se vám bude hledat uplatnění obtížně.

Housekeeping

Klasická pokojová služba. Pokud jste tedy puntičkáři a rádi se zabýváte úklidem, zkuste to zde. 

Entertainment

Vlastně se jedná o takový animační tým. Na každé lodi je vždy DJ, několik kapel a dalších umělců, kteří se starají o kulturní program, také ale fotografové a pracovníci zaměření na činnost s dětmi.

Spa (lázně a wellness)

To na lodi nemůže samozřejmě chybět. Pro mnohé hosty je právě toto smysl dovolené. Maséři, kadeřníci a kosmetičky, ale i výživoví poradci a trenéři najdou uplatnění v tomto oddělení.

Lodní společnosti nabírají zaměstnance buď přímo přes své webové stránky, anebo k tomu využívají pracovní agentury. Způsobu náboru odpovídá i pohovor a následný přijímací proces. Věřte, že na lodi je skutečně všechno, třeba i golfový trávník a pec na sklo. Vše, nač si vzpomenete.

V případě úspěchu u pohovoru následuje klasická administrativa, lékařská prohlídka, návštěva ambasády (většinou americké) a různá školení. Nejprve čekáte na tak zvaný "LOE" (letter of employment). V něm bude uvedeno, kdy a kde se naloďuje, jaký je váš garantovaný příjem (ve výsledku bude vyšší díky spropitnému a odměnám) a do kdy přibližně budete na lodi. Délka kontraktu se různí podle pozice a lodní společnosti, nejčastěji to ale bývá mezi 4 a 6 měsíci.

Tak co říkáte? Je tato práce právě pro vás? Ať už hledáte brigádu, právě jste dokončili školu a nebo zkrátka chcete změnu, může to být určitě zajímavá možnost.

Témata: moře | Brigády | lodě | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky