Češi si nevěří. Polovina partnerů před sebou skrývá peníze

Téměř 40 % Čechů si tajně spoří. Nejčastěji proto, aby mohli dárkem překvapit svého partnera (23 %) nebo proto, aby nemuseli přiznat, kolik stojí jejich vlastní nákupy (8 %). Častým důvodem tajných úspor je i obava, že současný vztah do budoucna nevydrží. Pro případ rozchodu si peníze tajně šetří 5 % dotázaných a další 4 % z důvodu, že partnera zatím dostatečně dobře neznají.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejčastějším důvodem je snaha zatajit, kolik utrácíme. Každý dvacátý se zajišťuje pro případ rozchodu. Vyplynulo to z průzkumu Equa bank.

Tři z deseti Čechů také před partnerem nepřiznávají přesnou výši svého příjmu, a to i přesto, že většina z nich sdílí názor, že otevřenost ohledně financí je v dlouhodobém vztahu důležitá (70 %).

Z průzkumu také vyplynulo, že jenom necelá třetina Čechů (29 %) má peníze pouze na společném účtu. Většina dotazovaných (44 %) společný účet vůbec nemá, raději dávají přednost odděleným účtům. Čtvrtina dotazovaných pak volí kompromis a mají jak společný, tak i oddělené účty. „Dnes banky často nabízí vedení účtů zdarma, je tedy mnohem jednodušší vést odděleně finance. Díky tomu se stále častěji setkáváme s názorem, že by partneři měli mít i oddělené účty, protože jim pak zůstává svoboda v rozhodování, za co budou peníze utrácet,“ uvedl Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Peníze dáváme tajně dětem

Výjimečná není ani situace, kdy partneři dávají svým dětem peníze, o kterých ten druhý neví. Peníze na “tajňačku“ dal někdy dětem každý druhý Čech. Třetina z nich to dokonce dělá pravidelně.

Shoda mezi partnery ale panuje v otázce placení výdajů na dítě. Osm z deseti párů si myslí, že by se měly platit ze společných peněz, do kterých se přispívá buď rovným dílem, nebo podle aktuálních finančních možností partnerů. Alternativou je rozdělení výdajů do kategorií, každý z rodičů pak platí některé z nich. Takto funguje každý desátý pár.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky