Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodina z Ukrajiny se vydávala za syrské uprchlíky. Úřady se jim podařilo oklamat

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Německý správní soud v Münsteru řeší skutečně neobvyklý případ. Rodina z Ukrajiny se vydávala za syrské uprchlíky, aby získala uprchlický status a azyl v Německu, píše deník Die Welt.

Ukrajinci se do Německa dostali v září 2014. Podvedli místní úřady a podali žádost o udělení statusu uprchlíka. Tvrdili přitom, že pochází ze Sýrie. O pět měsíců později jim imigrační úřad žádost potvrdil, stalo se tak pouze v písemné podobě a nebyl tudíž proveden žádný osobní pohovor.

Díky tomu se Ukrajinci dostali do uprchlického zařízení v Münsteru v severní části spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Tam se „uprchlíci“ chlubili, jak snadno napálili německé úřady. Tyto zvěsti se ale zároveň donesly až k německým úředníkům, kteří rozhodnutí o udělení azylu rodině nakonec zamítli.

Navzdory skutečnosti, že byla jejich lest odhalena, se teď Ukrajinci snaží zpochybnit rozhodnutí německých úředníků u soudu. „Uprchlíci“ odkazují na právní zásady legitimního očekávání, podle kterého jednotlivci mohou chránit své zájmy v případě, že orgány usilují o zrušení rozhodnutí, které již bylo přijato.

Němečtí právníci přiznávají, že skutečně existuje mezera v zákoně, která dává Ukrajincům právo obrátit se na soud. Nicméně profesor Fabian Wittrek označuje jejich jednání za „drzé a nestydaté“. „Výchozím bodem bylo, že poskytli falešné informace, takže si nemohou nárokovat ochranu, která je poskytována podle zásady ochrany legitimního očekávání,“ vysvětluje odborník.

Evropský parlament už v dubnu schválil bezvízový styk s Ukrajinou. Ukrajinci tak budou ke vstupu do schengenského prostoru potřebovat biometrický pas a jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní. Bezvízový styk, který se vztahuje na celou EU s výjimkou Británie a Irska, však nezajišťuje občanům Ukrajiny právo v unii pracovat.

Témata:  Německo uprchlíci Sýrie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy