15 tisíc pro nezaměstnané od státu měsíčně? A nemusí nic dělat

Finsko spustilo převratný projekt. Vybrané skupině nezaměstnaných občanů dává stát každý měsíc po dobu dvou let garantovaný měsíční příjem 560 eur, tedy asi 15 tisíc korun. Zároveň tito lidé nemusí nijak prokazovat, že si hledají práci. Program spuštěný v lednu už přinesl zajímavé výsledky.

Ilustrační fotografie
reklama

Finsko dalo dvěma tisícům občanů bez práce jakýsi bezpodmínečný příjem, už po pěti měsících jsou vidět první přínosy projektu, píše server The Independent. Podle nové zprávy se u těchto lidí snížil stres, zvýšila se motivace k práci a navíc věnují více času k rozjíždění podnikatelských nápadů.

Příjemci nemusí dokládat, že hledají zaměstnání a nemusí ani pravidelně navštěvovat úřady a dokazovat, že dávky stále potřebují, jak je tomu u standardních dávek v nezaměstnanosti. Mohou utrácet peníze, jak chtějí.

A pokud si účastník projektu v době jeho trvání najde práci nebo přivýdělek, bude i nadále tento nepodmíněný příjem dostávat. Středopravá vláda ve Finsku chce tímto způsobem řešit problém nezaměstnanosti.

Juha Jarvinen, nezaměstnaný mladý otec z vesnice poblíž města Jurva v západním Finsku, byl do projektu vybrán náhodně. Pro Economist řekl, že na rozdíl od doby, kdy dostával standardní dávky v nezaměstnanosti, si nyní aktivně hledá práci. Předtím mu bylo nabídnuto několik pozic na částečný úvazek, jenže jejich přijetím by to ohrozil své sociálních dávek. „Je to šílené, protože nikdo nepřijme tyto částečné práce,“ uvedl.

Mluví také o tom, že se pokouší rozjet vlastní podnikání, což je teď méně stresující, protože už nemusí projít „hloupou show“ s vyplňováním formulářů a pravidelnými pohovory se zaměstnanci pracovního úřadu. „Jsem umělec a podnikatel. Někdy jsem příliš aktivní, nemám čas se zastavit,“ vysvětluje. 

Ne každý je ale tímto pilotním projektem tak ohromen. V únoru největší finské odbory uvedly, že experiment je finančně nedostupný a bude podporovat některé lidi, aby pracovali méně a nepřijímali neoblíbené pracovní nabídky. „Myslíme si, že sociální politika jde špatným směrem,“ uvedl Ilkka Kaukoranta, hlavní ekonom Ústřední organizace finských odborových svazů (SAK).

Unie, která zastupuje téměř 1 milion pracovníků, tedy pětinu obyvatel Finska, řekla, že testovaný model je „nemožně nákladný, neboť by zvýšil schodek veřejných financí o přibližně 5 procent“ hrubého domácího produktu.

Takzvaný všeobecný základní příjem by mohl v budoucnu nahradit složitý systém dávek nejen ve Finsku, ale i v dalších zemích. Základní dávka v nezaměstnanosti dosahuje ve Finsku u bezdětného člověka 697 eur a po následném zdanění je trochu nižší než všeobecný základní příjem. S přivýdělkem se navíc současná dávka v nezaměstnanosti snižuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky