Nechcete zažít cestou do Chorvatska horor?

Nejčastějším dotazem na infolince ÚAMK 1230 je, jestli turisté z České republiky potřebují platný cestovní pas nebo občanský průkaz pro cestu do Chorvatska. Proto se team vydal přímo na hranice s Chorvatskem a zjišťoval, co vyžadují tamní kontrolní orgány od turistů.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Na chorvatských hranicích odpovídal týmu ÚAMK zástupce vedoucího pohraniční policie v Macelj Damjan Vešligaj.

Jak probíhají hraniční kontroly?

"Všechny bez výjimky kontrolujeme. V případě, že by čekání na hranicích bylo delší než 15 minut, pak přistoupíme jen na cílené kontroly vybraných osob."

Co vše kontrolujete?

"Kontrolujeme u podezřelých vozidel zavazadlový prostor a dle předložených dokumentů i jestli osoba mířící do Chorvatska není celostátně hledaná."

Postačí občanovi z České republiky platný občanský průkaz nebo musí mít pas?

"Pro cestu do Chorvatska vám stačí platný občanský průkaz, ale pokud ho turista nemá, může použít platný pas. To samé platí i pro děti. Ty musí mít svoje doklady, jinak je nevpustíme do Chorvatska."

Kdy mě můžete zakázat vstup do země?

"Pokud nemáte v pořádku cestovní doklady (poznámka redaktora: doklad musí být platný i po opuštění země a nesmí být poškozen) nebo pokud převážíte zboží, které je zakázáno dovážet do Chorvatska."

Praktické informace z hranic od pracovníků ÚAMK

Zjistili jsme na vlastní kůži, že i když máte platný občanský průkaz a jste v EU, tak vybraná část pohraniční policie, kontrolující hlavně na maďarsko-chorvatských hraničních přechodech, občas striktně vyžaduje cestovní pas místo občanského průkazu. Není to u každého pracovníka, ale děje se to. Tak pozor!

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky