Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz kouření v restauracích zvyšuje zájem o odvykání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

O 35 % vzrostl prodej přípravků určených na odvykání kouření. Vyplývá to z obchodních údajů Lékárny.cz za období od ledna do dubna. Lékárníci to dávají do přímé souvislosti se zákazem kouření v restauracích, který začal platit od konce května.

„Nárůst prodejů odvykacích přípravků je ve srovnání s předchozími třemi lety opravdu razantní. Loni ve stejném období představoval jen šest procent a před dvěma lety prodeje dokonce stagnovaly,“ potvrzuje Karel Klodner, ředitel Lékárny.cz. „To nás přivedlo k myšlence uskutečnit online průzkum na téma kouření,“ dodává šéf největší internetové lékárny.

Průzkum proběhl v polovině května a zúčastnilo se ho 1155 zákazníků Lékárny.cz. „Je poctivé přiznat, že 71 % respondentů patří mezi nekuřáky. I tak jsou ale zjištěné výsledky zajímavé,“ říká Karel Klodner. (Pro úplnost: 9 % dotázaných uvedlo, že kouří příležitostně, 17 % lidí vykouří několik cigaret denně a tři procenta spotřebují denně jednu i více krabiček cigaret.)

Zákaz kouření v restauracích vítá 66 % dotázaných. Víc než pětině respondentů zákaz vadí, zbývajícím třinácti procentům je lhostejný.

Stop nikotinu ve stravovacích zařízeních má pozitivní vliv na rozhodnutí téměř sedmnácti procent kuřáků: definitivně přestat kouřit se rozhodlo půldruhého procenta, dalších 5,5 % o tom uvažuje a desetina lidí kouření aspoň omezí.

Z průzkumu Lékárny.cz mj. vyplývá, že zákaz kouření bude mít určitý ekonomický vliv na segment stravování: přestože 40 % respondentů tvrdí, že na ně nový zákon nebude mít vliv a pět procent kuřáků dokonce tvrdí, že budou chodit do restaurace častěji, 31 % jich naopak návštěvy gastronomických podniků omezí.

Z obchodních údajů Lékárny.cz je také možné vysledovat trendy v odvykání. „Na oblibě výrazně získávají náplasti, jejich prodej se téměř ztrojnásobil,“ prozrazuje šéf e-shopu Karel Klodner. Standardní je podle něho poptávka po ústních sprejích, klesá zájem o takzvané stopfiltry, které se nasazují na cigarety k omezení množství vdechovaných látek.

Témata:  kouření restaurace lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy