Auta Google Street View se opět vydávají do českých ulic. Budou snímat i pěší zóny

V České republice začnou během jara a léta opět jezdit auta Google Street View. Cílem je aktualizovat místní data v Mapách Google.

Ilustrační fotografie
reklama

Nově se budou pořizovat snímky pěších zón v centrech velkých českých a moravských měst. Pro jejich nasnímání používá Google speciální zařízení s názvem Trekker. Jedná se o kompletní fotografické vybavení pro Street View zmenšené tak, aby ho v batohu unesl chodec. Díky tomu je možné obohatit Street View o záznamy míst, která nejsou běžně dostupná pro vozidla.

Street View je populární funkce Map Google, která je v současné době dostupná ve více než 80 zemích světa. Uživatelé si díky němu mohou prohlížet 360stupňové snímky ulic různých měst, ale i přírodních a kulturních památek. V České republice je Street View dostupné od roku 2007 a pravidelně prochází aktualizací, aby poskytovalo co nejvěrnější obraz reality. Kromě veřejně dostupných silnic by Google tento rok rád zachytil i pěší zóny větších měst a další zajímavá místa, a to s využitím vozíku Street View Trolley a Street View batohu známého jako Trekker. Ten byl použit i pro nasnímání Krkonošského národního parku nebo Národního parku České Švýcarsko.

“Díky Street View mají uživatelé Map Google možnost navštívit nejen většinu českých měst, ale i české památky UNESCO, řadu hradů a zámků i přírodních památek,” říká Ivo Furano, manažer programu Google Street View, a doplňuje: “Podoba a infrastruktura měst se neustále vyvíjí, proto je třeba Street View snímky pravidelně aktualizovat. Věřím, že právě zahájené snímkování pomůže lidem lépe se orientovat a plánovat své výlety a cesty.”

Google maximálně dbá na ochranu soukromí. Před jakýmkoli zveřejněním shromážděných snímků přichází na řadu jejich zpracování pomocí speciální technologie. Ta rozostřuje obličeje lidí i SPZ aut, aby je nebylo možné identifikovat, a ochránilo se tím jejich soukromí. Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí snadno označit a nahlásit tlačítkem “Nahlásit problém” v pravém dolním rohu obrázku. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům.

Plánovaný seznam měst:

Brno, České Budějovice, Chomutov, Děčín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Teplice, Ústí nad Labem, Zlín

Více informací o službě Street View a podrobnější informace o tom, kde Street View auta v současné době jezdí, lze nalézt na stránce google.cz/streetview.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky