Chybějící profese na trhu práce? Svářeči, kováři i skladníci

Zaměstnavatelé mají dlouhodobě vedle obsazování pozic řidičů největší zájem o zaměstnance s výučním listem. Shánějí svářeče, lakýrníky nebo elektromechaniky. Logistické firmy či internetové obchody se v Česku už delší dobu potýkají s nedostatkem skladníků.

Kováři, zapomenuté řemeslo?
reklama

S nedostatkem kvalifikovaných pracovníků má Česko problémy dlouhodobě. Podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory má 85 procent firem problémy obsadit volná místa absolventy s výučním listem.

„Velkým problémem je, že generace řemeslníků odcházejí do důchodu a nemá je kdo nahradit. Největší nedostatek řemeslníků hlásí strojírenské a stavební podniky, výrazně lépe na tom ale nejsou ani textilní nebo zemědělské firmy. Velká poptávka je po montážních dělnících, elektromechanicích, kovářích, nástrojářích, lakýrnících či svářečích. '

Firmy mají zájem i o lidi bez zaměření, které lze zaměstnat ve skladech,“ popsal Michal Havelka, marketingový manažer personální agentury Job Leader Czech.

„Ze strany uchazečů jsme během dubna zaznamenali nejvíc poptávek na administrativní pozice. Naopak dlouhodobě klesá zájem o práci v pohostinství, který se však během letní sezony prudce zvýší. Problém je i s obsazováním pozic v sociálních službách, kde je hlavním důvodem nezájmu uchazečů nízké finanční ohodnocení. Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb terénní pracovníci a pečovatelé berou v průměru osmnáct tisíc korun hrubého,“ uzavřel Michal Havelka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky