Chraňte svoje děti před nástrahami internetu. Vaše nevědomost jim může ublížit

Počítač, resp. prohlížení webových stránek, patří v současné době mezi běžné prostředky zábavy našich dětí. Na internetu se však bohužel nevyskytují jen stránky s poučným či nezávadným zábavným obsahem, ale také s obsahem pro děti velmi nevhodným. Z tohoto důvodu je důležité o případných rizicích nejen s dětmi mluvit, ale ideálně se jim také aktivně bránit – např. blokováním stránek s nevhodným obsahem.

Ilustrační fotografie
reklama

Stránek propagujících násilí, erotiku, hazard a další rizikový obsah je na internetu možné bez většího úsilí nalézt mnoho. A rozhodně se nejedná o stránky, u nichž by byl zodpovědný rodič rád, že je jeho dítě navštívilo. Mladší děti se na stránky s nevhodným obsahem dostávají spíše omylem – stačí kliknout na obrázek, který se na obrazovce zrovna náhodou objevil (text uvedený u obrázku si často ještě ani přečíst nedokážou). Starší děti už nevhodný obsah mohou vyhledávat cíleně – buď je vede vlastní zvídavost nebo je navedou kamarádi. Riziko návštěvy nevhodných stránek se bude zvyšovat s blížící se dobou prázdnin, kdy budou mít děti pro hledání zábavy na internetu více času.

Komunikace je základ

Základní prevencí je určitě nejen mluvit s dítětem o tom, co ho ve virtuálním světě zrovna zajímá a baví, ale nechat si od dítěte ukázat (nebo ideálně si přímo vyzkoušet), co zrovna sleduje, jakou hru hraje a čím se na internetu baví. Následně je důležité s dítětem probrat, co ho na daném tématu přitahuje a proč se o něj zajímá a vysvětlit mu možné hrozby, které s pohybem na internetu souvisí, tj. nejen riziko návštěvy webových stránek s nevhodným obsahem, ale také možnost být někým kontaktován – rizikové bohužel nejsou jen kontakty od neznámých osob, ale i útočné kontakty od kamarádů či spolužáků, které mohou vyústit až v kyberšikanu.

Aktivní obrana

Komunikace s dítětem je samozřejmě nesmírně důležitá, nicméně v rozhodující chvíli může mít vliv skupiny kamarádů mnohem větší váhu.  Proto je třeba zvážit, jak se před výše uvedenými riziky bránit aktivně. Jednou z možností je využití aplikace, která umožňuje zablokování stránek s nevhodným obsahem. Např. v databázi aplikace i-bezpečně je evidováno více než milion domén tříděných do kategorií, které můžete dle Vašeho uvážení a potřeb sami povolit či zakázat, a omezit tak přístup na webové stránky nevhodné pro Vaše děti.

Aplikaci lze využít nejen v domácnostech, ale také ve školách, firmách a dalších organizacích. Po jejím zavedení v některých veřejných institucích bylo jen za týden jejího využívání zablokováno několik tisíc přístupů na webové stránky s nevhodným obsahem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky