Drzost zlodějů nezná mezí. Odjedou vám s traktorem nebo i bagrem

Nejen majitelé osobních automobilů, ale i majitelé stavebních firem a zemědělci se nezřídka stávají obětí nájezdů zlodějů. Krádeží traktorů, bagrů a dalších těžkých strojů je sice podle policie ve srovnání s auty zlomek, škody se však mohou vyšplhat od statisíců až k několika milionům.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku se v roce 2016 ukradlo bezmála pět tisíc automobilů. V případě těžkých strojů – traktorů, bagrů a dalších – nelze konkrétní číslo z policejních statistik v podstatě vyčíst. Podle policie je však těchto případů násobně méně. „Ve srovnání s osobními automobily lze říci, že těchto krádeží není mnoho,“ uvedl Alexander Zajíc z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

I když je krádeží těžkých strojů daleko méně než osobních automobilů, případné škody snadno dosáhnou i několika milionů korun. Svědčí o tom například případ z poloviny loňského roku, kdy na Havlíčkobrodsku zmizely dva traktory značky John Deere. Jejich celková cena se vyšplhala na osm milionů korun. Naštěstí pro majitele se oba stroje podařilo během několika dní vypátrat v Polsku.

Letos v únoru zase ve Vysokém Mýtě zmizel ze dvora firmy pásový bagr za půl milionu korun. V Ivančicích na Brněnsku pak v ten samý týden ukradl zloděj z areálu firmy nakladač s radlicí na odklízení sněhu za zhruba jeden milion korun. „K tomu, aby se dostal k vyhlédnutému nakladači Caterpillar odstavenému v sídle firmy, musel nejdříve překonat poměrně vysoký plot. Po jeho zdolání se dostal do kabiny stroje a odjel s ním,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Poněkud kuriózní případ v loňském roce zaznamenala i společnost, která se zabezpečením vozidel včetně těžkých strojů zabývá. „Majitel oznámil odcizení pracovního stroje. Na dálku jsme aktivovali jednotku nainstalovanou ve vozidle a k signálu vyrazil vyhledávací tým s policií. Stroj se záhy podařilo najít na nečekaném místě – byl v plném pracovním procesu na stavbě u konkurenční společnosti,“ řekl Karel Badošek, Bezpečnostní manažer společnosti SECAR BOHEMIA. Stavební stroj za více než milion korun pak zmizel letos v únoru na Příbramsku. Ještě týž den se jej podařilo díky pokrádežovému systému vypátrat v ani ne deset kilometrů vzdálené obci.

Stroje mizí ze staveb a nehlídaných areálů

Zloděje lákají hlavně stroje na nedostatečně, nebo vůbec zabezpečených místech. „Kradou se především z areálů podniků, nebo když jsou například odstavené u staveb,“ vysvětlil Zajíc. Jak dosvědčuje letošní případ z Brněnska, zloději často v cestě za ziskem stojí v cestě jen plot či brána, v některých případech ani to ne.

Řešením je tak umisťovat stroje do areálů dostatečně zabezpečených kamerami, případně hlídací službou. Samotná vozidla je pak vhodné vybavit mechanickým či elektronickým zabezpečením, případně pokrádežovým systémem. „Jedná se o miniaturní jednotku důmyslně instalovanou tak, aby nebyla ve vozidle dohledatelná a zloděj ji proto nenašel. Rádiový signál, který zabezpečovací zařízení vysílá, se navíc nedá běžnými prostředky odrušit,“ dodal Karel Badošek. Majitelé pracovních strojů podle něj často využívají jak pokrádežový systém zabezpečení, tak i monitoring a elektronickou knihu jízd, takže mají vedle zabezpečení i přehled o nákladech a řidičích.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky