Islámské školky ve Vídni budí strach

V Rakousku se rozhořela velmi ostrá debata, kterou rozpoutala studie o islámských školách ve Vídni. Ta naznačila, že tyto instituce pomáhají vytvářet „paralelní společnost“, nebo dokonce produkovat nebezpečné domácí radikály, kteří mohou v budoucnosti dělat problémy. Informuje o tom server The Local.

Ilustrační fotografie
reklama

Autor studie Ednan Aslan, v Turecku narozený rakouský profesor univerzity ve Vídni, se zaměřil na 10.000 dětí ve věku od dvou do šesti let z celkem asi 150 muslimských školek, a uvádí, že se muslimské děti učí Korán stejně jako to dělají ty křesťanské při biblických studiích.

Nejméně čtvrtinu školek podporují skupiny šířících konzervativní větve islámu, jako je salafismus, nebo organizace, které vidí náboženství nejen jako soukromou záležitost, ale jako nedílnou součástí politiky a společnosti, uvedl ve svých závěrech Aslan. 

„Rodiče posílají své děti do zařízení, které zajistí, že budou v muslimském prostředí a naučit pár súr (kapitol z Koránu),“ řekl agentuře AFP Aslan, uznávaný badatel v oblasti islámského vzdělávání. „Ale jsou si vědomi toho, že je dostávají pryč z multikulturní společnosti,“ řekl. 

Rakouští muslimové kritiku odmítají

Mnozí však jeho zjištění odmítají a zpochybňují jeho metodologii. Časopis Biber, který píše pro a o menšinách, poslal tajně reportérku hrající muslimskou matku, která hledá ve školce místo pro své dítě, do 14 muslimských institucí. Podle ní neexistuje žádný důkaz pro Aslanova tvrzení a nic prý neukazuje, že by tyto školky chrlily „malé salafisty“, nebo to, že by děti měly zakázáno zpívat – což se snaží prosadit někteří ultrakonzervativní muslimové.

Ale asi třetina školek ale byla podle časopisu „problematická“, protože „izolovala děti“ od většinové společnosti. Novináři také vyjádřili znepokojení nad „otevřeností“ některých zaměstnanců a úrovní jejich němčiny.

Vídeňská radnice se snaží uklidnit situaci, zadala proto požadavek na vypracování hloubkové studie odborným výzkumným týmem, která by měla být publikována v průběhu letošního roku. Problémem však je stanovit, kolik islámských školek vlastně existuj. Vídeň má 842 registrovaných školek, 100 z nich je katolických a 13 protestantských, ale počet muslimských není přesně znám. Problémem je jejich boom i to, že mnohé z nich jsou provozovány soukromě, což komplikuje dohled ze strany úřadů.

Ve Vídni žije 1,8 milionu lidí, asi polovina z nich má kořeny v jiné zemi než v Rakousku. Organizacemi zastupující asi 700.000 muslimů žijících v Rakousku tvrdí, že Aslanova zpráva je chybná a jen rozdmýchala další plameny. 

„Tato studie přiživuje populismus a nutí muslimy neustále se ospravedlňovat,“ řekl Murat Gurol z nově vytvořené skupiny Muslim Civil Society Network. Pětačtyřicetiletý IT pracovník uvedl, že poslal svého syna do muslimského školky, aby se naučil „hodnoty solidarity, humanity a odpovědnost“. On sám prý jako dítě navštěvoval křesťanskou školku, a „nevidí důvod, proč by měly být povoleny školky pro jedno náboženství a pro jiné ne,“ řekl agentuře AFP.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky