Popularita Merkelové: Mladí voliči mají jasno, za stávající kancléřkou pevně stojí

Ačkoliv se v souvislosti s migrační krizí mluví o tom, že popularita německé kancléřky Angely Merkelové klesá a že ji v souboji o post kancléře může porazit někdejší předseda Evropského parlamentu a předsedu Sociálnědemokratické strany Německa Martin Schulz, mladí voliči mají jasno. Za stávající kancléřkou pevně stojí.

Angela Merkelová
reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová má  podporu téměř poloviny německých prvovoličů. Ukázal to průzkum společnosti Forsa Institut pro časopis Stern a televizní společnost RTL, který byl zveřejněn v úterý.

Němci, kteří se chystají k volbám vůbec poprvé, byli dotazováni, koho by volili jako kancléře - 47 procent voličů ve věku 18 až 21 dalo přednost Merkelové. Jen necelá třetina voličů ve stejné věkové skupině (29 procent) by hlas dala sociálnímu demokratovi Martinu Schulzovi.

Manfred Güllner, šéf Institutu Forsa, k tomu uvedl, že mladí voliči hledají stabilitu a kontinuitu v nejistých časech. „Znají kancléřku Merkelovou, vyrůstali s ní,“ řekl. „Schulze jako kandidáta dosud neznají.“


Mezi všemi voliči pak Merkelová získala podporu 43 procent respondentů, zatímco 32 procent se rozhodlo pro Schulze. Čísla tedy ukazují, že Merkelová má na Schulze poměrně pohodlný náskok. Němečtí voliči nicméně nevolí své kancléře přímo - v září budou volit strany a místní kandidáty v celkem 24 volbách.

Podle průzkumu mají křesťanští demokraté Merkelové podporu asi 36 procent, sociální demokraté 30 procent. Levicová Die Linke a krajně pravicová Alternativa pro Německo získali shodně 8 procent, liberální Svobodní demokraté 6 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky