Brexit: EU se obává unáhlenosti britské vlády, která může způsobit paniku ve všech zemích

Evropská unie se připravuje na zahájení konkrétních jednání o podrobnostech brexitu, tedy vystoupení Velké Británie ze skupiny členských zemí. Podle německého deníku Bild má ale strach z unáhlenosti britské vlády, která může způsobit paniku napříč všemi zeměmi.

Ilustrační fotografie
reklama

Evropská unie se podle informací deníku obává, že pokud Británie opustí Unii neorganizovaně, může dojít k poruchám v zásobování a logistickým komplikacím. Vyplývá to z interního dokumentu Evropské komise (EK), který vznikl na jejím zasedání na konci března. 

Hlavní vyjednavač odchodu Británie z EU Michel Barnier tvrdí, že v případě tvrdého brexitu hrozí "chaos na hranicích, problémy v zásobování pro Velkou Británii zejména s čerstvými produkty a také vážné narušení letecké dopravy". To by se promítlo jak do života občanů Británie, tak i do dalších unijních států.

Na možné problémy už upozorňuje například irská letecká společnost Ryanair. Problémy podle ní opravdu hrozí, pokud Brusel a Londýn rychle neuzavřou dohodu o letecké dopravě. Aerolinky totiž letové plány připravují na více než rok dopředu a začátkem roku 2018 už budou rozpisy letů hotové pro rok 2019, kdy Británie Unii definitivně opustí. Jak ale bude odchod vypadat a do jakých oblastí se skutečně promítne ale zatím nikdo nedokáže odhadovat.

Znepokojení mezi společnostmi s mezinárodním přesahem vyvolalo zejména nedávné vyjádření britské premiérky Theresy Mayové, která uvedla, že bude usilovat o tvrdý brexit. Spolu s odchodem Británie z EU se totiž chce stáhnout ze společného kontinentálního trhu. To je situace, které se děsí nejen aerolinie, ale i další firmy podnikající jak na starém kontinentě, tak na britských ostrovech.


Zatím ale není ani jasné, jak bude probíhat samotné jednání. To chce Británie zahájit, až zbylá sedmadvacítka přijme politický rámec rozhovorů, jak jej minulý týden navrhl šéf Evropské rady Donald Tusk. Ten sice odmítl, že by EU Londýn trestala za brexit, Evropská komise ale musí nejprve připravit soubor směrnic pro konkrétní vyjednávání, které budou státy schvalovat kvalifikovanou většinou.

Problémy navíc mohou nastat i mezi jednotlivými zeměmi Spojeného království. Například Skotsko na základě výsledků referenda o brexitu požaduje vlastní referendum, o nezávislosti země, aby mohlo mezi členskými zeměmi EU zůstat. 

Skotská ministryně Nicola Sturgeonová proto žádá, aby Londýn umožnil Skotům uspořádat referendum o nezávislosti dřív, než Británie vystoupí z Evropské unie. O brexitu sice rozhodli britští voliči v referendu loni v červnu, většina Skotů, stejně jako občanů Severního Irska, ale hlasovala pro setrvání v unii.

Skotsko by ale čelilo nemalým vnitropolitickým výzvám. Jedním z hlavních cílů zastánců odštěpení je totiž vybudování vlády s větším množstvím regulací a sociálnějším státem, než jaký dovolí současná konzervativci kontrolovaná vláda v Londýně. Otázkou ale zůstává, jak by se země postavila k politice volného trhu a jaký by zaujala postoj ke zbytku Británie. V prvním případě se komplikace nepředpokládají, v případě druhém by ale Británie mohla své "bývalé kolonii" činit problémy, pokud se Skotsko rozhodne se od ní odloučit.

Témata: EU | Brexit | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky