Dnes začne oficiální dvouletá lhůta pro brexit. Co všechno mu předcházelo?

Britský velvyslanec při Evropské unii Tim Barrow dnes odevzdá předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi oficiální dopis, kterým Spojené království oznámí svůj záměr vystoupit z EU. Začne dvouletá lhůta, během které budou Británie a EU vypořádávat všechny vzájemní závazky. Co vše ale dnešnímu dni předcházelo?

Ilustrační fotografie
reklama

20. února 2016 - Britská vláda na svém mimořádném zasedání v Londýně rozhodla o tom, že se referendum o setrvání Spojeného království v Evropské unii uskuteční 23. června 2016.

23. června 2016 - Britští voliči v referendu rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie. Předsedkyně volební komise Jenny Watsonová na radnici v severoanglickém Machestri uvedla, že potvrzuje celkově 33.577.342 odevzdaných hlasů. Z nich 16.141.241 bylo pro setrvání Británie v EU a 17.410.742 pro vystoupení z unie. Zbývajících 25.359 hlasů bylo neplatných.

Za tzv. brexit hlasovalo 51,9 procenta zúčastněných voličů, pro setrvání Spojeného království v EU se jich vyslovilo 48,1 procenta. Účast na referendu dosáhla 72,2 procenta registrovaných voličů. Vystoupení z EU získalo většinu hlasů v Anglii a Walesu, zatímco opačný tábor zvítězil ve Skotsku a v Severním Irsku.

11. července 2016 - Theresa Mayová byla zvolena novou předsedkyní britské Konzervativní strany a stala se novou premiérkou Británie.


13. července 2016 - Britský premiér David Cameron se rozloučil s rezidencí na Downing Street a s manželkou a třemi dětmi navštívil královnu v Buckinghamském paláci, které oficiálně předal svou rezignaci. Buckinghamský palác potvrdil, že královna Alžběta II. demisi Camerona přijala a do královského paláce nová předsedkyně Konzervativní strany Theresa Mayová, kterou královna pověřila sestavením nové vlády.

24. ledna 2017 - Britský nejvyšší soud rozhodl, že vláda premiérky Mayové musí získat souhlas parlamentu, než spustí proces odchodu Spojeného království z Evropské unie, tedy brexit. Rozhodnutí soudu donutilo vládu, aby předložila příslušný návrh zákona v parlamentu.

8. února 2017 - Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu dali vládě zelenou, aby spustila proces odchodu Spojeného království z Evropské unie na základě článku 50 Lisabonské smlouvy. Poslanci po třídenní rozpravě poměrem hlasů 494 k 122 schválili návrh zákona o notifikaci vystoupení z EU, kterým Británie spustí dva roky oficiálních jednání o svém odchodu z Unie.

1. března 2017 - Sněmovna lordů schválila dodatek k zákonu o brexitu, který chrání práva tří milionů občanů Evropské unie žijících v Británii. Schválení dodatku horní komorou britského parlamentu znamená, že vláda bude muset do tří měsíců po zahájení brexitu předložit návrhy na zaručení práv občanů EU žijících v Británii. 

7. března 2017- Horní komora britského parlamentu schválila další dodatek k návrhu zákona, kterým se spustí formální jednání o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Požaduje v něm, aby konečnou dohodu mezi Londýnem a Bruselem schválily obě komory parlamentu. 

13. března 2017 - Britský parlament schválil v původní podobě návrh zákona o brexitu. Stalo se tak poté, co horní komora parlamentu, tedy Sněmovna lordů, netrvala na dvou dodatcích, které do zákona prosadila a Dolní sněmovna je krátce předtím zamítla. Premiérce Mayové to umožňuje iniciovat článek 50 Lisabonské smlouvy.

16. března 2017 - Královna Alžběta II. schválila návrh zákona umožňující Británii zahájit proces odchodu z Evropské unie. Z návrhu se tak stal zákon.

29. března 2017 - Britský velvyslanec při Evropské unii Tim Barrow dnes odevzdá předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi oficiální dopis, kterým Spojené království oznámí svůj záměr vystoupit z EU. Začne tak oficiální dvouletá lhůta pro brexit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky