Pomůže mladý český politik EU k návratu na vrchol? Německý magazín ho zařadil mezi vyvolené

Teplický radní Dominik Feri (TOP 09) se do podvědomí českých občanů zapsal tím, že je nejmladším radním v České republice v historii a jedním z nejmladších českých zastupitelů. Podle německého magazínu Die Welt je v něm ale ukryto více potenciálu, než se na první pohled může zdát.

Dominik Feri (TOP 09)
reklama

Magazín Dominika Feriho zařadil mezi jedenáct politiků, kteří mohou překonat euroskepsi a pomoci Evropské unii k návratu na vrchol. Feri je v žebříčku pátý a první místo zaujal francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron. Následuje soupeř německé kancléřky Angely Merkelové Martin Schulz.

Třetí místo zaujal řecký vůdce strany Nová demokracie Kyriakos Mitsotakis a na čtvrté pozici se umístil britský demokratický poslanec Timothy James Farron. Páté místo má na kontě již zmíněný Feri, který je velmi aktivní skrze sociální sítě a sledují ho zejména mladí lidé.

Podle Feriho je ale žebříček "hodně přestřelený." Ocenil ale, redakce magazínu vybrala někoho z TOP 09, což považuje za logické. "Zejména v období před volbama je trendy prázdně ukazovat na Brusel a tzv. elity, házet na něj všechny problémy, nebo dokonce říci, že z EU máme vypadnout, i když o třetinu zchudneme. Nic takového od Topky neuslyšíte," reagoval na zprávu na svém facebooku.

Vnímá prý také určité snahy o schematizaci tématu EU, "tedy od zdi ke zdi. Buď chceš EU se vším všudy (a to přece nechceš, protože se zabejvá banánama namísto ochrany vnější hranice), nebo z ní chceš pryč. Tak prostý to ale není. Jsem proti evropské směrnici o regulaci zbraní, ale důvod pro vystoupení z EU to pro mě rozhodně není," dodal.

To považuje za zásadní a tvrdí, že být proevropský neznamená bezmezně a nekriticky přijímat vše, pod čím je Evropská unie podepsaná. Podotýká také, že jeho tématem je zájem mladých o politiku, což považuje za v Česku důležité politické téma.

Západní země bychom podle něj měli dohánět nejen v platech a dopravní infrastruktuře, ale právě i v onom zájmu mladých. Například v sousedním Rakousku je totiž zájem o třetinu větší než u nás. "V tom bych snad svou hřivničkou mohl přispět," uvedl skromně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky