Jak dopadnou ostatní země EU po brexitu? Merkelová má o budoucnosti jasno

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu 29. března oficiálně oznámí, že chce ukončit členství země v Evropské unii. Očekává se, že premiérka požádá dopisem o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o EU a následně předstoupí před britský parlament. Německá kancléřka Angela Merkelová se domnívá, že brexit zůstane jediným exitem a že už žádná země blok neopustí.

Angela Merkelová
reklama

Jen několik dní před spuštěním rozhovorů o brexitu poskytla německá kancléřka Merkelová rozhovor německému listu Passauer Neue Presse. V něm například uvádí, že je přesvědčena, že EU již další členské státy neztratí.

„Jednotlivé členské státy samozřejmě mají různé představy o tom, jak utvářet budoucnost, ale celková cesta vpřed je jasná: více spolupráce,“ řekla Merkelová v rozhovoru zveřejněném v pátek.

Je také přesvědčená, že formální britské oznámení o zahájení rozhovorů o odchodu z EU nezastíní summit k 60. výročí EU, který se bude v sobotu konat v Římě. „Věděli jsme, že dopis přijde - ať už to bude o den dříve nebo později, nehraje to roli,“ řekla Merkelová. „Členské státy, které chtějí pracovat na budoucnosti, mohou slavit společně,“ myslí si.

Dodala, že evropští lídři stráví příští roky vyjednáváním o brexitu, ale také ujišťováním se, že EU je „fit pro budoucnost.“

Právě odhodlání pokračovat společně v šest desítek let starém evropském projektu chtějí dát v sobotu v Římě najevo prezidenti a předsedové vlád 27 zemí Evropské unie. Neformální summit přijme deklaraci zdůrazňující, že lídři států chtějí v příštím desetiletí Evropu bezpečnou, prosperující a schopnou uspět ve světové konkurenci, ale také sociálně odpovědnou. „Evropa je naší společnou budoucností," zní poslední věta v návrhu deklarace.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky