Bude rezistence na antibiotika zabíjet? Vědci zveřejnili alarmující video

Odolnost vůči lékům by mohla lidstvo přivést ke strašlivé krizi. Tým akademiků z Harvardu zveřejnil alarmující video, které ukazuje, jak přesně by rezistence na antibiotika mohla za pouhé tři desetiletí zabíjet 10 milionů ročně.

Ilustrační fotografie
reklama

Rezistence vůči antibiotikům dlouhodobě děsí lékařské experty, i proto se usilovně snaží najít řešení tohoto doslova vražedného problému. Video vytvořené Harvard Medical School ukazuje děsivý rozsah katastrofického fenoménu, který by mohl zabíjet do roku 2050 10 milionů lidí ročně.

V současné době se odhaduje, že asi 50.000 lidí umírá každý rok v Evropě a USA kvůli neléčitelným infekcím, uvádí odborný magazín Review on Antimicrobial Resistance. Jen v Británii ročně umírá kvůli  organismům odolným vůči antibiotikům nejméně 12.000 lidí, což je víc než na rakovinu prsu.

Video ukazuje, jak se smrtící bakterie postupně přizpůsobují a jak se jim daří odolávat i vyšším dávkám antibiotik. Konkrétně vědci zkoumali bakterii e-coli, která v petriho misce odolává stále větším dávkám léků. Stačily pouze dva týdny a vědci mohli zpozorovat, jak se malá skupina bakterií stala rezistentní vůči vyšší a vyšší dávkám antibiotik.

Problém ještě zhoršuje fakt, že tyto rezistentní bakterie pak plodí ještě odolnější kmeny. Jeden z autorů této studie, Roy Kishony, řekl: „Je to silný příkladem toho, jak snadné je pro bakterie stát se rezistentní vůči antibiotikům."

V případě, že bude rostoucí trend antibiotické rezistence pokračovat, pak by do poloviny 21. století mohlo zemřít až 10 milionů lidí ročně. Během pouhých tří desetiletí tak může být odolnost vůči antibiotikům smrtelnější než rakovina a onemocnění srdce. Odborníci také vyčíslili globální náklady na studium s mikrobiální rezistence na 80 bilionů liber.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno vydala seznam 12 druhů bakterií, proti kterým je podle jejího názoru naléhavě nutné vyvinout nová antibiotika, vzhledem k riziku, které představuje jejich odolnost vůči nynějšímu způsobu léčení. „Tento seznam byl sestaven ve snaze zaměřit a podpořit výzkum a vývoj nových antibiotik," upozornila WHO, podle níž je potřeba zabránit opětovnému vzniku a šíření nevyléčitelných infekčních nemocí.

Riziko je považováno za „kritické" u tří druhů bakterií: acinetobakterií, pseudomonas a enterobakterií (včetně kmenů E.coli). Ty jsou odolné i vůči těm nejnovějších antibiotikům a jsou příčinou většiny závažných infekcí vzniklých v nemocničním prostředí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky