Ve Spojených arabských emirátech byste asi žít nechtěli

Nejen Spojené státy, ale i Spojené arabské emiráty jsou zemí neomezených možností. V této islámské zemi se mnohdy nevyplatí ani chodit k lékaři, o čemž svědčí případ mladé Ukrajinky.

Věznice, ilustrační fotografie
reklama

Mladík z Jižní Afriky a jeho ukrajinská snoubenka byli zatčeni v Abú Zabí poté, co lékař zjistil, že je žena je těhotná. Emlyn Culverwell (29) a Iryna Nohaiová (27) byli postaveni před soud za nezákonný sex mimo manželství.

Vše začalo ve chvíli, kdy začala dívka trpět žaludečními křečemi. Navštívila proto zdravotnické zařízení, kde jí lékař oznámil, že je těhotná. Mít sex mimo manželství je ale ve Spojených arabských emirátech (SAE) nezákonné, a dívku i s jejím přítelem si odvedla policie.


Dvojice byla zadržena už 29. ledna, britská a tamní média ale o případu informují až nyní. Dívka se nedokázala prokázat oddacím listem, a proto skončila na policejní stanici v Yas a později ji převezli do vězení Al Wathba. Zatím ale k obvinění nedošlo, protože úřady vyšetřují otcovství dítěte a zjišťují, jak dlouho je pár sexuálně aktivní.

Paradoxní je, že se pár zasnoubil jen dva dny před svým zatčením, 27. ledna. Culverwell v zemi žije už pět let a pracuje jako záchranář, s dívkou začal randit v polovině roku 2014.

Zákon o sexu budí rozruch

Nejde o první případ, kdy zákon o mimomanželském sexu vzbudil rozruch po celém světě. Zřejmě nejviditelnější případ se odehrál loni na podzim, kdy britská turistka tamní policii nahlásila, že byla hromadně znásilněna dvěma muži. Následně byla za porušení zákonů o nemanželském sexu zatčena.

Na případu se podílela i Velká Británie a dívku se snažila osvobodit. Mezinárodní organizace v této souvislosti uvedly, že pokud se turistky ve Spojených arabských emirátech setkají se znásilněním, vůbec jej v této zemi nemají úřadům hlásit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky