Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rakousku dochází ke konfliktům mezi islámskou vírou a evropskou kulturou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Počet muslimů v Rakousku díky migraci rapidně vzrostl a začínají se objevovat první problémy, při nichž dochází ke konfliktům mezi islámskou vírou a evropskou kulturou, potažmo zákonem. Muslimští vůdci vyzvali tamní ženy, aby se začaly zahalovat, což se předním politickým představitelům nelíbí. S odkazem na dnešní jednání rakouské vlády o tom informovala přední rakouská média.

Rakouští vládní představitelé dnes veřejně kritizovali doporučení vůdců místních muslimů, podle kterého by mladé ženy měly začít nosit s nástupem puberty tradiční šátky zakrývající obličej.

Podle rakouské vlády ale jde o doporučení, které se staví proti evropské kultuře, a nepovažuje ho za kulturně vyspělé. Ministr zahraničních věcí Sebastian Kurz, který je zároveň i ministrem pro integraci, uvedl, že stanovisko muslimských vůdců je "útokem na svobodu a sebeurčení žen".

Státní tajemnice pro veřejnou službu a digitalizaci Muna Duzdarová označila podle médií takové omezování svobody žen za "nepřijatelné". Podobně se k zahalování žen staví i další politici na obou stranách politického spektra.

Muslimové tímto doporučením staví mladé ženy nejen do konfliktu s evropskou kulturou, ale i se zákonem. V Rakousku totiž od začátku roku platí zákaz nošení závojů zahalujících tvář u soudů, ve školách a na jiných veřejných místech. Příslušnice policie, soudkyně a prokurátorky nesmí šátky nosit během výkonu funkce vůbec.

Lze proto očekávat, že v Rakousku dojde ke stejným sporům, které řešil nedávno například český soud. Ten zamítl požadavek somálské dívky, která se domáhala omluvy a 60.000 korun od pražské Střední zdravotnické školy kvůli údajnému zákazu nosit při vyučování muslimský šátek hidžáb.

Podobným případem se zabýval také odvolací soud v Berlíně, který dal naopak za pravdu muslimce, která si stěžovala, že ji škola nepřijala jako učitelku kvůli jejímu muslimskému šátku. Soudkyně uvedla, že žena byla diskriminována, a protože nošení šátku nepředstavuje nebezpečí pro klid ve škole, diskriminace proti ní byla nezákonná. 

Témata:  Rakousko Muslimové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy