V Rakousku dochází ke konfliktům mezi islámskou vírou a evropskou kulturou

Počet muslimů v Rakousku díky migraci rapidně vzrostl a začínají se objevovat první problémy, při nichž dochází ke konfliktům mezi islámskou vírou a evropskou kulturou, potažmo zákonem. Muslimští vůdci vyzvali tamní ženy, aby se začaly zahalovat, což se předním politickým představitelům nelíbí. S odkazem na dnešní jednání rakouské vlády o tom informovala přední rakouská média.

Ilustrační fotografie
reklama

Rakouští vládní představitelé dnes veřejně kritizovali doporučení vůdců místních muslimů, podle kterého by mladé ženy měly začít nosit s nástupem puberty tradiční šátky zakrývající obličej.

Podle rakouské vlády ale jde o doporučení, které se staví proti evropské kultuře, a nepovažuje ho za kulturně vyspělé. Ministr zahraničních věcí Sebastian Kurz, který je zároveň i ministrem pro integraci, uvedl, že stanovisko muslimských vůdců je "útokem na svobodu a sebeurčení žen".

Státní tajemnice pro veřejnou službu a digitalizaci Muna Duzdarová označila podle médií takové omezování svobody žen za "nepřijatelné". Podobně se k zahalování žen staví i další politici na obou stranách politického spektra.

Muslimové tímto doporučením staví mladé ženy nejen do konfliktu s evropskou kulturou, ale i se zákonem. V Rakousku totiž od začátku roku platí zákaz nošení závojů zahalujících tvář u soudů, ve školách a na jiných veřejných místech. Příslušnice policie, soudkyně a prokurátorky nesmí šátky nosit během výkonu funkce vůbec.

Lze proto očekávat, že v Rakousku dojde ke stejným sporům, které řešil nedávno například český soud. Ten zamítl požadavek somálské dívky, která se domáhala omluvy a 60.000 korun od pražské Střední zdravotnické školy kvůli údajnému zákazu nosit při vyučování muslimský šátek hidžáb.

Podobným případem se zabýval také odvolací soud v Berlíně, který dal naopak za pravdu muslimce, která si stěžovala, že ji škola nepřijala jako učitelku kvůli jejímu muslimskému šátku. Soudkyně uvedla, že žena byla diskriminována, a protože nošení šátku nepředstavuje nebezpečí pro klid ve škole, diskriminace proti ní byla nezákonná. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky