Francouzský prezident varuje: Le Penová představuje hrozbu pro celou EU

Pokud nedojde k reformě, Evropa pravděpodobně vybuchne, varuje francouzský prezident Francois Hollande. Varoval také před krajní pravicí, která podle něj představuje hrozbu nejen pro Francii, ale pro celou Evropskou unii.

Ilustrační fotografie
reklama

Končící prezident varoval, že prezidentská kandidátka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová představuje hrozbu nejen pro jeho zemi, ale pro celou EU. Jeho slova cituje server Politico.

V případě, že by politička volby vyhrála, by to podle něj znamenalo „okamžité zahájení procesu odchodu z eurozóny, a dokonce i z Evropské unie," řekl Hollande v rozhovoru, který v pondělí zveřejnilo šest evropských deníků.

„Cílem všech populistů je opustit Evropu.. Mou poslední povinností je udělat vše, co je možné, aby Francie nebyla přesvědčena o takovém projektu,“ říká prezident.

Hollande také podpořil myšlenku vícerychlostní Evropy a varoval, že pokud nebude implementována, „Evropa exploduje“. „Evropa 27 zemí již nemůže být jednotná Evropa," uvedl francouzský prezident.

„Dlouhou dobu vyvolávala idea diferencované Evropy s různými rychlostmi velký odpor. Ale dnes je to myšlenka, která se sama nabízí. Pokud tomu tak nebude, Evropa exploduje,“ varuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky