Chorvatsko už nebude tak výhodné. Budeme si muset sáhnout hlouběji do kapsy

Pokud plánujete dovolenou v Chorvatsku, počítejte s tím, že letos bude zas o něco dražší. Prodraží se už cesta. V Rakousku i Chorvatsku totiž zdražují dálniční známky a mýtné. V zemi u Jadranu navíc od nového roku zvedli sazbu DPH. Ceny tak stoupají například v restauracích, hotelech, nebo kempech.

Chorvatsko, Split
reklama

Chorvatsko už nebude tak výhodné jako dosud. Vyšší ceny zaplatíme hned na cestě do země, za mýtné na dálnicích.

„V Rakousku se zdražovala dálniční známka, očekáváme ale změnu i u poplatků mýtných v Rakousku. Dále pak mýtné poplatky se zvedají i v Chorvatsku od letní sezony zhruba o 15 procent,“ řekl televizi Prima Petr Vomáčka, mluvčí ÚAMK.

Chorvatská vláda totiž potřebuje peníze na splacení dluhů právě z výstavby dálnic. Například jen úsek ze Záhřebu do Splitu vyjde letos na 730 korun, tedy asi o stovku víc než loni. Pokud bychom měli spočítat celkové náklady u osobního automobilu na cestě z České republiky, konkrétně z Prahy do Splitu - při průměrné spotřebě 7 litrů, ceně za pohonné hmoty 30 korun - jen cesta nás vyjde asi na 7,5 tisíce. Odborníci navíc nevylučují rapidní zdražení pohonných hmot. Kromě nákladů za dopravu si návštěvníci Chorvatska připlatí například i v restauracích, nebo za ubytování. V zemi totiž platí nová sazba DPH.

„Chorvatsko zavedlo se začátkem roku daňovou reformu. Reforma se týká také pohostinství, které nově spadá do vyšší sazby DPH, zvýšení proběhlo domnívám se z 13 na 25 procent,“ řekla televizi Prima Tereza Picková, výkonná ředitelka AČCKA.

Na Jadran každý rok z Česka vyjíždí přes 700 tisíc krajanů. Ti, kteří jsou zvyklí se během dovolené v Chorvatsku stravovat v restauracích, případně si na pláži dát točené pivo, tak budou muset sáhnout mnohem hlouběji do kapsy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky