Co se stane s vašimi internetovými daty poté, co zemřete?

Antonovi W. bylo 18 let, když zemřel při automobilové nehodě. Po pohřbu rodiče uklidili jeho pokoj, zrušili pojistky a různá členství, krátce řečeno ukončili všechno, co se Antona týkalo. Neměli ale tušení, jak si poradit s jeho počítačem.

Ilustrační fotografie
reklama

Kam se zapsal, jaká má hesla? E-mailové adresy, Facebook a další sociální média, účty na eBay či Amazonu, internetové bankovnictví, Paypal - počet míst, na která jejich syn mohl mít vazby, se zdál být ohromující. 

A to byl přesně důvod, proč se Birgit Janetzkyová z německého Freiburgu rozhodla začít nabízet lidem, jako jsou rodiče Antona, nezbytně nutnou pomoc. Před lety založili společnost Semno, která se specializuje na vyřizování digitální pozůstalosti po zesnulých lidech.

Janetzkyová spolu s IT odborníkem začínají tím, že prohlédnou obsah počítače zesnulého člověka a hledají stopy po online účtech. Pak napíšou jejich přehled rodině, která se rozhodne, jak chce s objevenými elektronickými daty naložit.

Základní analýza stojí 139 eur; náklady na další práce, jako je mazání online profilů a uživatelských účtů, anebo vyplacení peněz z takových míst, jako je PayPal, jsou individuální podle toho, o jaký objem dat se jedná a kolik času vypořádávání se s nimi zabere.

"Když řeknu lidem, kteří navštíví náš stánek na veletrhu, že podnikám v oboru likvidace digitální pozůstalosti po zemřelých lidech, 98 lidí ze sta mi odpoví, že o tomhle nikdy dřív nepřemýšleli," říká Janetzkyová.

Prakticky nikdo podle ní nemyslí na to, co se stane s jeho nebo jejími internetovými daty poté, co zemřou.

Přitom si stačí jen uvědomit, do kolika služeb jste se zaregistrovali, co všechno přes své účty odebíráte a jaký objem dat jste na různá místa na internetu uložili. Celek mnohé zaskočí. Když zemřete, vše na internetu zůstane a pozůstalé to po čase může nepříjemně překvapit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky