Nepromokavé oblečení škodí lidem? EU zakázala užití látek, které nepropouští vodu

Oděvní a obuvnický průmysl čeká menší revoluce. Evropská unie se rozhodla zakázat průmyslové užití perfluorokarbonů, látek, které mají unikátní vlastnost nepropouštět vodu dovnitř. V praxi to znamená, že řada firem vyrábějící nepromokavé oblečení a boty bude muset vymyslet novou alternativu, což vůbec nebude jednoduché. Češi se tak mohou rozloučit například s technologií typu Gore-Tex.

Ilustrační fotografie
reklama

Pořídit si nepromokavou bundu, mikinu či boty už dnes není nic výjimečného. Dřívější výsada vyznavačů outdoorového oblečení se postupně rozšířila mezi širokou veřejnost a většina z nás má doma nějaký ten kousek oblečení, který nepromokne.

Při výrobě nepromokavých membrán se používají perfluorokarbony (PFC), tedy skupina látek, která na uhlík neváže vodík, ale fluor. V praxi funguje tak, že membrána dokáže propustit vlhkost ven, dovnitř ale nikoliv. Díky tomu se z lidského těla může odpařovat pot, zároveň ale zůstane při dešti suché. 

Perfluorokarbony jsou navíc tepelně stabilní a obsaženy prakticky ve všem kolem nás. Najdeme je nejen v bundách, ale i kalhotách, stanech, taškách, kobercích, nádobí a dalších předmětech každodenního užití. Mají ale i své stinné stránky, velmi dlouho se totiž rozkládají. Hromadí se v přírodě, ve vodě, vzduchu a zůstávají zde stovky let. 
 
Nebezpečné jsou i pro člověka. Jde totiž o toxické látky, které se dostávají do lidského těla. A to se Evropské unii nelíbí, proto se je rozhodla v prosinci zakázat. Nařízení, které přejde do zákonů evropských zemí, má letos v dubnu schválit europarlament. Poté budou mít členské státy 36 měsíců na to, aby se novému nařízení přizpůsobily.

Nutno dodat, že řada firem již s touto látkou nepracuje a neustále hledá možné alternativy, jiné ale budou teprve muset přijít na to, jak zachovat kvalitu a nejlépe i cenu s využitím jiných materiálů. Kupříkladu nejrozšířenější technologie co se nepromokavosti týče, Gore-Tex, tuto látku používá dodnes, a její nahrazení bude stát nemalé peníze, které následně zaplatí kupující.

Některé světové značky ale berou nová nařízení jako výzvu. Adidas, Nike nebo Puma se rozhodly odstranit perfluorokarbony z jejich obuvi a oděvů a nedávno si na tom postavily poměrně rozsáhlou kampaň. Otázkou ale zůstává, jak hodně zahýbe s trhem plošný zákaz této látky a dočkáme-li se zdražení nepromokavého oblečení, o jak velké půjde.

Témata: EU | Oblečení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky