Babiš rozdává 52 milionů. První milion obdržela malá Nina

Ministr financí Andrej Babiš se po ostré kritice kvůli korunovým dluhopisům rozhodl získat si Čechy svými penězi. Rozdává proto 52 milionů korun, které může dostat skoro každý. Podaří se tím ale lídru hnutí ANO vylepšit si v očích veřejnosti svůj obraz?

Andrej Babiš
reklama

Andrej Babiš čelí kritice kvůli nákupu korunových dluhopisů za 1,5 miliardy korun, které vydal v prosinci 2012 jeho Agrofert. Ačkoliv v době nákupu nepodléhaly zdanění, ministr financí navrhne, aby byly zdaňovány výnosy z korunových dluhopisů zpětně, tedy z dluhopisů vydaných právě v době, kdy dani nepodléhaly.

Babiš následně přiznal, že jeho daňové výhody z dluhopisů do konce letošního roku činí 52 milionů korun. Pro něj ale tato částka prý není podstatná, a tak peníze rozdá potřebným, nechal se slyšet lídr hnutí ANO. A jak řekl, tak učinil.

První milion od něj obdržela Nina, malá holčička, která se zřejmě nemusí dožit ani dvou let věku. Trpí totiž spinální svalovou atrofii typu 1 a postupně jí ubývají svaly, včetně těch, které jí pomáhají dýchat. Rodiče holčičky se proto rozhodly uspořádat sbírku pod záštitou Život dětem o.p.s.  a do té se zapojil i Babiš.

Zatímco před jeho angažmá vybrali rodiče na léčbu dívky několik set tisíc korun, od Babiše jim tam přistál rovný milion. "Budete hodní, když ji taky přispějete," vyzval následně Babiš a lidé tak skutečně učinili. Za necelé tři dny se podařilo vybrat 3 624 265 korun.

Chcete miliony? Tak počkejte

Babišovi zbývá 51 milionů a jako správný milionář toužící po přízni veřejnosti nabízí peníze dál. "Píše vás teď strašně moc, že byste taky potřebovali pomoct, když je volných 52 milionů (tedy vlastně už 51). Jsou to desítky mailů a telefonátů, nestíhám to číst, ani kolegové nestíhají zvedat mobil," přiznal na sociální síti.

Poprosil tedy žhavé zájemce o jeho miliony, aby chvíli počkali. "Počkejte pár dnů s žádostmi, komentáři, maily a telefonáty. Nezvládáme," uvedl ministr a dodal, že brzy spustí internetovou stránku, kam budou lidé moci psát žádosti o peníze. "Jsem fakt překvapenej. Děkuju moc za takový zájem," dodal hezky po Česku Babiš.

Ojebávání státu

Ne všichni jsou ale z nákupu dluhopisů nadšení. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že dluhopisy byla cesta, kterou "využil miliardář Andrej Babiš k tomu, aby důkladně ojebal český stát." Na Facebooku dále napsal, že to považuje za pokrytectví. Následně označil to, že Babiš inkasuje peníze z Agrofertu bez zdanění a současně se tváří, jak bojuje s daňovými úniky, za šaškárnu.

To si ale Babiš nenechal líbit. "Asi je to nový styl komunikace pana Sobotky. Já ho takhle nikdy mluvit neslyšel. Každopádně jsem neudělal nic nezákonného a nikoho jsem nepodvedl, je to lež, kterou odmítám. Když mě chce pan premiér kritizovat, tak by si možná měl nejdříve zamést před vlastním prahem. Protože já jsem, na rozdíl od něj, nezneužíval poslanecké náhrady na koupi bytu v hodnotě 7 milionů korun," vzkázal Sobotkovi přes EuroZprávy.cz.

"Pan Sobotka zadlužil občany naší země o 400 miliard korun coby ministr financí. Zprivatizoval zcela nevýhodně OKD, kde vznikla státu škoda 6 miliard korun, kde probíhá soud a kde je předvolán jako svědek. Zároveň daroval panu Bakalovi 43.000 bytu, což byl podvod na jejich nájemníky. Dluhopisy nakoupilo 73.492 držitelů, všichni podle zákona z pera parťáka pana Sobotky - pana Kalouska. Pan Sobotka může pro všechny držitele dluhopisu navrhnout jejich zdanění," dodal pro EuroZprávy.cz Babiš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky