Trápí vás opary a popraskané rty? Poradíme, jak je vyléčit

V zimě trpní nejen pokožka, ale i rty a jejich okolí. Ústa jsou rozpraskaná, což může přejít až v bolavé koutky či dokonce opary. Co dělat abyste tomu předešli?

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud jde o rty, je určitě dobrá sázka na jistotu! Kvalitní balzámy na rty dokáží divy. Musí být ale opravdu kvalitní. Možná jste nevěděli, že nejlepší "balzám" máte určitě doma. Je to med. Ten totiž rty úžasně zvláční, vyživí a navíc je dokáže i velmi dobře ochránit jak před mrazem, tak ostrým sluncem.

Rty totiž nejsou popraskané jen tak náhodou.Tělo vám tím naznačuje, že nepijete tolik, kolik je potřeba či nemáte dostatek vitamínu B. V neposlední řadě mohou být důsledkem častého olizování rtů, které vede k jejich nadměrnému vysoušení. Nevylučuje se ale, že mohou rty popraskat v důsledku alergie na kosmetiku i zubní pastu. Nejlepší léčba je prevence. Zkuste používat přírodní kosmetiku bez parabenů a zubní pasty bez fluoridu.

Jak již bylo zmíněno výše, skvělý pomocník se nachází v naší spíži, tedy med. Před jeho aplikací zkuste peeling, odstranění suché a odumřelé kůže. Jelikož mohou prasklinky bolet, měli byste tento peeling dělat co nejměkčím zubním kartáčkem a zlehka – od středu rtů ke koutkům a krouživými pohyby. Rty tím současně prokrvujete a namasírujete a všechny účinné látky z obkladů se do nich lépe vstřebají.

Pokud mát ale v těle herpesvirus 1, což je původce oparu, moc toho bohužel nezmůžete. Je zajímavé, že existují nosiči viru, kteří samo opar nemají. K nákaze většinou dochází prostřednictvím slin. Dojde tomu zpravidla tehdy, když je vaše imunita oslabená. Opar se může objevit i z důsledku stresu, přepracování nebo také nachlazení.

To, že se vám na rtech "klube" opar poznáte téměř okamžitě. Pokožka začne svědět, štípat a pálit. A právě v tento moment je nejdůležitější začít s léčbou. Dle lékařů pomáhají masti s dekosanolem, benzokainem, lidokainem i alkoholem.

Velmi účinná je ale i obyčejná zubní pasta. Dále pak obklad s kostkou ledu (přes látkový kapesník), zinková mast či propolis ve formě masti. Na rty můžete přikládat i obklad se studeným vývarem z meduňky, vrbové kůry nebo heřmánku. Svědivost zmírní obklad s plnotučným mlékem. 

Když už nestihnete opar zaléčit v prvopočátku, vyhněte se rozhodně rtěnce a další kosmetice - vir tím roznášíte.Před nakažením chraňte okolí tak, že nebudete pít z cizí sklenky, nebudete si půjčovat kartáček na zuby a podobně.

Témata: nemoc | zdraví | MoneyMAG.cz | ženy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky