Volání v Česku patří mezi nejdražší v Evropě. Co na to říkají naši politici?

ANKETA – Volání v Česku patří mezi nejdražší v Evropě. Zástupci spotřebitelské organizace dTest varují, že ceny neomezených mobilních tarifů v Česku jsou až dvojnásobné ve srovnání s jinými zeměmi EU. Politiků jsme se proto ptali, proč jsou ceny tak vysoké a jestli by v tomto případě neměl zasáhnout stát.

Ilustrační fotografie
reklama

Spolu s Řeckem, Maltou, Bulharskem a Maďarskem se Česko řadí mezi nejdražší unijní země – alespoň pokud jde o cenu volání. V Česku je přes 14 milionů aktivních SIM karet. Z toho devět milionů tvoří smluvní zákazníci operátorů a zbytek předplacené karty.

Námi oslovení politici se shodují, že ceny volání jsou opravdu vysoké. „Tento stav je dán nedostatečnou konkurencí na tomto trhu, stát k tomuto stavu přispěl, proto by se měl podílet na nápravě stavu,“ uvedla pro EuroZprávy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Za pravdu jí dává i lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Ty ceny jsou v Česku opravdu přemrštěné. V Belgii platím asi polovinu za daleko lepší služby. Osobně vidím trh s telekomunikacemi dlouhodobě zakonzervovaný. A přestože jsem odpůrcem regulací, některé věci stát řešit musí,“ řekl nám Zdechovský.
 
„Určitě se mají snížit, i když jsou ceny za volání nižší než před pár lety, stále je možné, aby volání bylo ještě levnější. Mobilní volání je dnes denní potřeba, ne luxus. Většina komunikace probíhá skrze mobilní telefony. Volání SMS, sociální sítě, internet, bankovnictví nebo všemožné aplikace. Operátoři by i tak slušně vydělávali. Minimálně stát musí chránit uživatele proti kartelovým dohodám,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Šéf poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Pokud jste někdy měli v rukou cenové nabídky operátorů v zahraničí, asi jste žasli. Ostatně cenová srovnání ČR a ostatních zemí také byla prezentována a nejsou ničím novým. Pokud není možné našim operátorům (dle mého laického názoru) prokázat zjevnou kartelovou dohodu o cenách, měli by být vyměněni úředníci orgánů, kteří to nejsou schopni prokázat. Nejsem vůbec zastáncem toho, aby ceny určoval stát - ale na druhou stranu určuje nám drahou elektřinu, drahou a mizernou televizi ( a způsobil drahou vodu). Ostatně zásahy státu byly vždy spíše negativní … Ceny telekomunikací určitě nejsou můj obor, těžko se k tomu vyjadřovat. Ale přistřihnout křídla našim nenasytným operátorům by určitě nebylo od věcí,“ uvedl pro EuroZprávy.cz nezařazený poslanec Karel Fiedler.

„Strategická odvětví jako jsou suroviny voda, energetika či telekomunikace jsou z různých pohledů ideálním monopolem pro stát, popřípadě odvětvím, kde by si stát měl zachovat vliv. Je tomu tak i ve vyspělých západních státech. Stát by jednak inkasoval stávající stamiliardové zisky a samozřejmě by tyto zisky ani neodplouvaly do zahraničí jako je tomu v současnosti – a stát by zároveň část z těchto obrovských zisků mohl dát na důchodový účet, na podporu pracujících rodin s dětmi, na handicapované spoluobčany a pro další skutečně potřebné lidi,“ vysvětluje pro naši redakci šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Část zisků by podle něj mohla být také vynaložena na pokrytí dosud nepokrytých míst. „Stát by také mohl udržovat sociálně únosnou cenu volání a nikoliv předražené tarify jak v současnosti. Protože není řešení jen zvyšovat sociální dávky a mzdy, když můžeme jednoduše lidem snížit životní náklady. To se týká například i cen vodného a stočného, kde prosazuji deprivatizaci vody zpět do rukou krajů, měst a obcí. Současný stav předražených cen telefonování je ostudný a politici s tím nic nedělají, přitom ceny hovorů jsou v ČR již mnoho let dražší než na západě,“ dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky