Nesprávně uvařená rýže vám může způsobit závažné problémy, ukázaly experimenty

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu závažných problémů včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Diskuse: 3

Rýže, ilustrační fotografie
reklama

Vědci varují, že miliony lidí po celém světě se vystavují nebezpečí tím, že nesprávně vaří rýži. Nedávné experimenty totiž ukazují, že nejběžnější způsob vaření rýže – tedy prosté vaření, dokud se voda nevypaří - může vystavit ty, kteří ji jedí, nebezpečí.

Takto upravená rýže totiž může obsahovat stopy jedovatého arsenu, kterým je rýže kontaminována v důsledku používání průmyslových toxinů a pesticidů.

Tato chemická látka bývá spojována s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, stejně jako s problémy s vývojem. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu zmizí, pokud se rýže uvaří, odborníci nyní varují, že se tak stane pouze tehdy, když je rýže namočené přes noc ve vodě.
 
Andy Meharg, profesor biologických věd na Queens University v Belfastu, testoval pro pořad BBC „Věřte mi, já jsem doktor“ tři způsoby vaření rýže aby zjistil, zda způsob přípravy tohoto pokrmu může změnit množství arsenu v jídle.

Při prvním způsobu profesor Meharg použil k jejímu uvaření poměr dvou dílů vody na jeden díl rýže, kdy se voda v průběhu vaření vypařila – tedy běžně užívanou metodu. V takto uvařené rýži objevil největší množství arsenu.

Naproti tomu, když použil pět dílů vody na jeden díl rýže a přebytečnou vodu vylil, byla hladina arsenu téměř o polovinu nižší. Při třetím způsobu, kdy byla rýže namočená přes noc, klesly hladiny toxinu o 80 procent.

Nejbezpečnější způsob vaření rýže proto je namočit ji přes noc, poté propláchnout, dokud voda není čirá, a pak ji vařit v hrnci s poměrem pět dílů vody na jeden díl rýže.

Podle výzkumu kanálu Channel 4 a Institutu pro bezpečnost potravin ve světě asi 58 procent výrobků z rýže ve Velké Británii obsahuje příliš velké množství arsenu.

Diskuze: Nesprávně uvařená rýže vám může způsobit závažné problémy, ukázaly experimenty

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 21.04.2017 18:57 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Doporučujeme

Jezdit úsporně může každý. Víte, jak na to?

21.07.2017 10:04 Existuje řada doporučení, která sama o sobě nemusejí mít znatelný přínos, ale jejich kombinace vám může ušetřit náklady za pohonné hmoty. Plynulá jízda, správná údržba nebo, vzhledem k aktuální…

Kupujete nemovitost? Jak se vyznat ve smlouvách a neudělat…

21.07.2017 09:58 Při koupi bytu či domu podepisuje kupující s prodávajícím nebo realitní kanceláří v průměru tři až čtyři smlouvy. Dobře napsané smlouvy bez skrytých právních vad jsou v celém procesu koupi reality…

Lidé v nouzi dostanou kromě potravin i nádobí a oblečení

21.07.2017 09:30 Ministerstvo práce a sociálních věcí navýšilo rozpočet projektu „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám II“ na téměř 240 milionů korun. Zároveň došlo k rozšíření sortimentu pomoci. Kromě…

Letní osvěžující nápoje? Využijte dary přírody

21.07.2017 09:23 Aby tělo mohlo správně fungovat, je potřeba ho dostatečně zásobovat vodou - obzvlášť v horkých dnech. Pokud vás už ale omrzelo pít čirou tekutinu, máme pro vás hned několik inspirativních přírodních…

Související:

reklama

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky