Nesprávně uvařená rýže vám může způsobit závažné problémy, ukázaly experimenty

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu závažných problémů včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Diskuse: 3

Rýže, ilustrační fotografie
reklama
Bartoška v televizi končí! Přijde o dobře placený kšeft - anotační obrázek
Bartoška v televizi končí! Přijde o dobře placený kšeft

Vědci varují, že miliony lidí po celém světě se vystavují nebezpečí tím, že nesprávně vaří rýži. Nedávné experimenty totiž ukazují, že nejběžnější způsob vaření rýže – tedy prosté vaření, dokud se voda nevypaří - může vystavit ty, kteří ji jedí, nebezpečí.

Takto upravená rýže totiž může obsahovat stopy jedovatého arsenu, kterým je rýže kontaminována v důsledku používání průmyslových toxinů a pesticidů.

Tato chemická látka bývá spojována s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, stejně jako s problémy s vývojem. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu zmizí, pokud se rýže uvaří, odborníci nyní varují, že se tak stane pouze tehdy, když je rýže namočené přes noc ve vodě.
 
Andy Meharg, profesor biologických věd na Queens University v Belfastu, testoval pro pořad BBC „Věřte mi, já jsem doktor“ tři způsoby vaření rýže aby zjistil, zda způsob přípravy tohoto pokrmu může změnit množství arsenu v jídle.

Při prvním způsobu profesor Meharg použil k jejímu uvaření poměr dvou dílů vody na jeden díl rýže, kdy se voda v průběhu vaření vypařila – tedy běžně užívanou metodu. V takto uvařené rýži objevil největší množství arsenu.

Naproti tomu, když použil pět dílů vody na jeden díl rýže a přebytečnou vodu vylil, byla hladina arsenu téměř o polovinu nižší. Při třetím způsobu, kdy byla rýže namočená přes noc, klesly hladiny toxinu o 80 procent.

Nejbezpečnější způsob vaření rýže proto je namočit ji přes noc, poté propláchnout, dokud voda není čirá, a pak ji vařit v hrnci s poměrem pět dílů vody na jeden díl rýže.

Podle výzkumu kanálu Channel 4 a Institutu pro bezpečnost potravin ve světě asi 58 procent výrobků z rýže ve Velké Británii obsahuje příliš velké množství arsenu.

Diskuze: Nesprávně uvařená rýže vám může způsobit závažné problémy, ukázaly experimenty

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 21.04.2017 18:57 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Doporučujeme

Lidé se ke konci roku více zadlužují. Na co si dát pozor u…

13.12.2017 11:44 Češi si před Vánoci půjčují mnohem častěji než v jiných obdobích. Z hlediska finanční gramotnosti je ovšem zadlužování se kvůli zbytným věcem nerozumné. Nový zákon o spotřebitelském úvěru sice…

Ve světě je rozestavěno 53 nových bloků jaderných…

13.12.2017 11:36 Ve světě je v současné době rozestavěno 53 nových bloků jaderných elektráren a dalších několik desítek je v různém stupni plánování. O získání těchto zakázek soupeří nevelký počet firem. Kromě…

Jaké alternativní investice existují a kolik vám vydělají?

13.12.2017 11:14 Některá investiční rozhodnutí se nemusejí řídit čistě finanční úvahou. Když je někdo ochoten zaplatit desítky milionů dolarů za půl století starý sporťák, musí v tom být silná touha, nebo dokonce…

Nejdůležitější daňové změny v roce 2018. Na co se musíme…

13.12.2017 11:01 Změny v zaměstnaneckých benefitech, zvýšení daňového zvýhodnění na první dítě či zpřísnění podmínek pro získání daňového bonusu. To jsou jen některé z hlavních změn, které se v roce 2018 dotknou…

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky