Nesprávně uvařená rýže vám může způsobit závažné problémy, ukázaly experimenty

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu závažných problémů včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Diskuse: 3

Rýže, ilustrační fotografie
reklama
Poznáte v britském fešákovi jeho slavného otce? - anotační obrázek
Poznáte v britském fešákovi jeho slavného otce?

Vědci varují, že miliony lidí po celém světě se vystavují nebezpečí tím, že nesprávně vaří rýži. Nedávné experimenty totiž ukazují, že nejběžnější způsob vaření rýže – tedy prosté vaření, dokud se voda nevypaří - může vystavit ty, kteří ji jedí, nebezpečí.

Takto upravená rýže totiž může obsahovat stopy jedovatého arsenu, kterým je rýže kontaminována v důsledku používání průmyslových toxinů a pesticidů.

Tato chemická látka bývá spojována s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, stejně jako s problémy s vývojem. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu zmizí, pokud se rýže uvaří, odborníci nyní varují, že se tak stane pouze tehdy, když je rýže namočené přes noc ve vodě.
 
Andy Meharg, profesor biologických věd na Queens University v Belfastu, testoval pro pořad BBC „Věřte mi, já jsem doktor“ tři způsoby vaření rýže aby zjistil, zda způsob přípravy tohoto pokrmu může změnit množství arsenu v jídle.

Při prvním způsobu profesor Meharg použil k jejímu uvaření poměr dvou dílů vody na jeden díl rýže, kdy se voda v průběhu vaření vypařila – tedy běžně užívanou metodu. V takto uvařené rýži objevil největší množství arsenu.

Naproti tomu, když použil pět dílů vody na jeden díl rýže a přebytečnou vodu vylil, byla hladina arsenu téměř o polovinu nižší. Při třetím způsobu, kdy byla rýže namočená přes noc, klesly hladiny toxinu o 80 procent.

Nejbezpečnější způsob vaření rýže proto je namočit ji přes noc, poté propláchnout, dokud voda není čirá, a pak ji vařit v hrnci s poměrem pět dílů vody na jeden díl rýže.

Podle výzkumu kanálu Channel 4 a Institutu pro bezpečnost potravin ve světě asi 58 procent výrobků z rýže ve Velké Británii obsahuje příliš velké množství arsenu.

Diskuze: Nesprávně uvařená rýže vám může způsobit závažné problémy, ukázaly experimenty

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 21.04.2017 18:57 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Doporučujeme

Jak se uprchlíkům žije v Německu? V některých městech…

21.10.2017 19:26 Aktualizováno Několik let nazpátek, dnes jedenáctiletá Moschka Mohammadi neuměla číst ani psát. Nyní dokáže plynule přecházet z němčiny na darijštinu, jedním z jazyků, kterým se hovoří v Afghánistánu. Její…

Jaký bude mít dopad zvyšování minimální mzdy? Propouštění…

21.10.2017 19:26 Aktualizováno ROZHOVOR - Politické strany před volbami slibují hory doly. Řada těchto slibů se týká ekonomických otázek, jako jsou navyšování minimální mzdy, nebo naopak zrušení superhrubé mzdy. Jsou takové sliby…

Tabu, o kterém se nemluví. Bolesti břicha, průjmy, zácpa,…

21.10.2017 19:26 Aktualizováno Opakované bolesti břicha, nadýmání, častý průjem nebo naopak zácpa – zdravotní komplikace, o kterých se nemluví s kamarády ani rodinou a často ani s lékaři. Přitom kombinací některých z těchto…

Roste cena vajec. Proč zdražování pokračuje?

21.10.2017 19:26 Aktualizováno V Česku se loni vyprodukovalo přes dvě miliardy vajec, většina ve velkochovech. Ze zahraničí jich do Česka dorazilo dalších 835 milionů. Celková spotřeba v Česku loni činila 2,767 miliardy vajec a…

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky