Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidstvo balancuje na hraně, varují vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pokud se vám zdá, že rok 2017 nemůže být horší než ty předchozí, možná vás vyvedeme z omylu. Vědci totiž varují, že lidstvo balancuje na hraně a brzy by mohlo být vymazáno ze zemského povrchu.

Institut budoucnosti lidstva (FHI), který je součástí Filozofické fakulty Oxfordské univerzity, radí světovým vůdcům, aby se spojili a šlápli na brzdu a zastavili hrozící globální katastrofu, píše server The New York Post.

Ačkoliv se to může zdát jako bláznivá konspirační teorie, skupina vědců skutečně zkoumá některá rizika pro lidstvo. Experti se domnívají, že právě teď nastal čas jednat. Profesor Nick Bostrom definuje existenční riziko jako „nepříznivý výsledek, který buď zničí původní inteligentní život na Zemi, nebo trvale a výrazně omezí jeho potenciál."

A jak dodává, lidstvo teď čelí třem velmi naléhavým rizikům. Jedním z nich je pandemie chorob jako je ebola nebo zika. Dalšími jsou pak extrémní klimatické změny a jaderná válka. Boström své obavy popsal ve zprávě, která byla zveřejněna v pátek na finském velvyslanectví v Londýně.

Hlavní autor textu, Sebastian Farquhar, doplňuje: „Vzhledem ke krizi, kterou vyvolává ebola a zika, je zvládání pandemie globální zodpovědnost. Ale velká část plánování stále ještě zůstává na národní úrovni. A nejhoršímu scénáři je věnována jen velmi malá pozornost.“ Piers Millett, expert na biologickou bezpečnost expert FHI, dodává, že nedávný průzkum mezi národními technickými odborníky v oblasti biologických zbraní zdůraznil, že je velmi důležité se na problémy zaměřit.

Přesto prý ale existuje naděje. Pokud se totiž představitelé z celého světa sjednotí, měli bychom být schopni těsně se vyhnout globální katastrofě. „Mezinárodní spolupráce v oblasti globálních rizik je důležitější než kdy jindy," dodal Farquhar. „Nemoci, změna klimatu a jaderná zima nerespektují státní hranice."

Zpráva navazuje na hodiny soudného dne, které byly tento měsíc posunuty se 30 sekund blíže k půlnoci. Vědci pomocí ciferníku symbolizují nebezpečí pro naše vlastní přežití.

Do půlnoci zbývají pouhé tři minuty, dosud to bylo minut pět – to je nejblíže k půlnoci od roku 1953, kdy SSSR a USA začaly testovat vodíkovou bombu, která je ještě ničivější než jaderná puma.

Témata:  věda Země

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy