Celosvětový průzkum: Pokud by vypukla válka, byli by Češi ochotni bojovat za svou zemi?

Na světě bují celá řada větších či menších konfliktů, světovou válku ale Evropa, ani svět od roku 1945 neprožily. Výzkumníci se přesto zajímají o to, kolik lidí by bylo v případě vypuknutí skutečného konfliktu ochotno jít do války a bojovat za svou zemi. A některá čísla vás možná překvapí.

Ilustrační fotografie
reklama

V roce 2015 se uskutečnil velký celosvětový průzkum agentury WIN / Gallup International. Do dotazování se zapojilo 62 398 osob, z každé zařazené země byl vybrán vzorek 1000 mužů a žen. Dotazování probíhalo prostřednictvím osobních i telefonických rozhovorů, ale také on-line.

A co výzkumníci zjistili? Evropa je podle výsledků kontinent s nejmenším počtem lidí ochotných bojovat ve válce za svou zemi. V celkovém světovém průměru 61% respondentů ze 64 zemích uvedlo, že by ve válce bojovalo. Nejvyšší procento lidí ochotných bojovat žije v Maroku (94%), Fidži (94%), Pákistánu (89%), Vietnamu (89%) a Bangladéši (86%). Naopak nejméně chtějí ve válce bojovat Japonci (11%).

  • Kompletní pořadí zemí je možná najít zde

Z evropských zemí by do války za svou zemi šli bojovat Finové (74%), Turci (73%), Ukrajinci (62%), Rusové (59%) a obyvatelé Kosova (58%). Češi se umístili ve druhé polovině žebříčku s 23 %, před námi skončilo Bulharsko (25%) a za námi Rakousko (21%). Vůbec nejméně by se pak do války chtělo Belgičanům (19%), Němcům (18%) a Nizozemcům (15%).

Do boje by byla ochotna jít většina žen (52%) i mužů (67%), věkově je to pak především kategorie 18-34 let (66%). Z různých náboženských denominací, které byly do průzkumu zahrnuty, jsou nejvíce ochotni bojovat za svou zemi muslimové (78%).

Témata: válka | Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky