Chřipka na nás stále útočí ze všech stran. Vsaďte na přírodu

Chřipkové období přišlo a zákeřná viróza na nás číhá ze všech stran. Ani se nenadějeme a už nám dělá společnost kašel, rýma a zvýšená teplota. Než ale sáhnete po farmaceutických výrobcích, vsaďte na přírodu.

Ilustrační fotografie
reklama

V dobách našich babiček nebyly volně dostupné léky, jaké jsou dnes. A i přes to si lidé velmi dobře poradili i bez nich. Stačí se zamyslet nad tím, co nám příroda nabízí. Vše dobré je totiž výborně dostupné.

Například takový cibulový sirup. Ten zažene všechny neduhy. Je skvělý pro malé děti, jelikož je sladký, nenásilný a rychle pomáhá. Dospělí mají povětšinou problém se zápachem, kterým je tato medicína pověstná. Pokud ale překonáte tento blok, obratem se vám uleví a bez chemie.
 
Jak na to?

Jednu střední cibuli nakrájejte na kostičky či kolečka. Tu poté zasypte klasickým bílým cukrem a dejte na noc do uzavíratelné nádoby. Ráno už uvidíte v nádobce šťávu, kterou cibule v důsledku přidání cukru pustila. Lék užívejte po čajových lžičkách třikrát denně, či dle potřeby.

Horký vývar, to je všelék. Šálek vývaru dodá sílu a navíc stoupající pára krásně uvolní i betonově ucpaný nos. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Nejen, že se skvěle najíte, ale navíc si uvolníte dutiny.

Česnek není jen na upíry. Bojuje i proti infekci v těle. A tak si pořádně očesnekujte život. Jedná se o silný antioxidant, který má bujaré antioxidační účinky.

Vzduch. Ano, tak prosté to je. Přesně jako princezna Zubejda, které právě vzduch, pomohl k uzdravení. Větrání osvěžuje mozek, čeří mysl a ozdravuje tělo. Hodně větrejte a udržujte v místnosti čerstvý vzduch.

A už jste slyšeli o tymiánové masti? Že ne? V tom případě je ten pravý čas se o ní něco dozvědět. Obsahuje aktivní látky, které blahodárně působí na dýchání, uvolňují špatně průchodné dýchací cesty, přinášejí úlevu a osvěžení. Mast je velmi vhodná pro podporu dýchacího systému dětí.

Citronový zábal je další velmi účinnou a snadno dostupnou variantou. Voňavý zábal pomáhá při úporném, suchém kašli. Na jeho přípravu budete potřebovat  šťávu z jednoho citronu, 0,5 litru horké vody a bavlněný šátek, který do citronové vody namočte, vyždímejte,přiložte na prsa a převažte šálou. Jakmile začne obklad chladnout, vyměňte jej za teplý.

A jak se říká, to nejlepší na konec. V našem případě je ona pomyslná třešnička na dortu bramborový zábal. Jdeme na to. Brambory uvařte ve slupce. Ještě teplé je rozmačkejte, rozložte na utěrku nebo kus plátna a položte na hrudník. Překryjte fólií a ručníkem a nechte působit aspoň 20 minut, dokud brambory nevystydnou. Zábal zklidňuje dýchací cesty a zmírňuje dráždivý kašel.

Témata: chřipka | nemoc | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky