Na Babiše nezapomínají tvůrci vtipů a humorných obrázků. Kauzy Čapí hnízdo, EET a sorryjako rozpoutaly lavinu

Česká lidová tvořivost je stejně tak nezměrná, jako proslavená. Satira se vzhledem k naší historii stala součástí každodenního života a nevyhýbají se jí ani čelní političtí představitelé. Jedním z nejčastějších terčů šprýmů a vtípků je ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, na kterého si tvůrci vtipů a humorných obrázků vzpomenou s každou jeho kauzou.

Andrej Babiš
reklama

"Jak se říká získávání informací o konkurenčních podnicích? Průmyslová špionáž. A jak se tomu říká u Babiše? Elektronická evidence tržeb." Tak zní jeden z vtipů, který se začal šířit internetem poté, co ministr financí Andrej Babiš zavedl mnohými kritizovanou elektronickou evidenci tržeb. Narážky na jeho osobu ale vznikly už dávno předtím.

Samotný název Babišova hnutí a jeho slogan stačil k tomu, aby se v lidech probudila tvořivost a začal vznikat jeden vtip za druhým. Z "ANO, bude líp" se tak stalo nejen "ANO, bude hůř", ale i slogany typu "aby se za nás kmotři nestyděli" (reakce na "aby se za nás děti nestyděly") nebo "STB? Jsem jim prostě pověděl: ANO, bude líp" a další.

Terčem narážek se stalo i pověstné rozdávání koblih před volbami. Otázka "koblihu?" tehdy nebyla ničím výjimečným a slogany jako "volte koblihu" nebo "rozdavač koblih může zachránit tvůj národ" letěly po internetu raketovou rychlostí. Posléze se k nim přidaly i narážky na Babišovo tehdy probírané údajné členství v STB, které nakonec bylo prokázáno jako neoprávněné, a na jeho lustrační osvědčení.

Další velká vlna vtipů se rozjela s kauzou Čapího hnízda. To hned v úvodu lidé přejmenovali na Orlí hnízdo po vzoru bunkru Adolfa Hitlera a nepoměli ani na Přelet nad kukaččím hnízdem, tedy v tomto případě nad Čapím. "Já farmu Čapí hnízdo nevlastním, jen jsem to vymyslel, zaplatil a dělám tam párty. Koblihu?" zní další z vtipů, které ovládly internet, a nechyběly ani slogany, které ti šikovnější dokonce malovali všude po republice. "Babišovo hnízdo není moje. Čáp," stojí například v jednom z nich. "ANO, je mi líp. Už jsem zahnízdil," píše se na dalším sloganu.

Kauza vychladla a vystřídala ji další, elektronická evidence tržeb. Zde sice nejde o kauzu, přesto tento nápad lidé Babišovi pořádně osladili, zejména velkým množstvím vtipů. "Slyšeli jste už, že nejhloupější zloděj na světě pochází z Česka? Ukradl elektronickou registrační pokladnu." "Proč Babiš pojmenoval svou novinku EET? Protože E.T. by znělo jako science fiction." "Andrej Babiš jde se džbánkem do hospody. Kdo bude dřív venku z hospody - účtenka nebo Babiš?" "Babiš udělal z 1. prosince apríl." A mnoho dalších...

Zatím poslední velkou kauzou je "sorryjako" stavící na Babišově dluhopisích a jeho oboření se vůči novinářům. I to ale Čechům stačí, aby si po vzoru Haška opět začali Babiše dobírat. Internetem tak například koluje obrázek mikulášské nadílky, na níž dívka se slovy "sorry jako" odmítá Mikulášovi říct své hříchy. Jiní si utahují z dřívějšího Babišova vyjádření, kdy o původu svých peněz řekl, že "se svlékl do slipů, ale pindíka neukáže". A to je jen špička ledovce.

Babiš se pro Čechy stal zajímavou postavou. Zatímco vede předvolební průzkumy a blíží se výhře v nadcházejících parlamentních volbách, jeho kauzy mu i za doprovodu poměrně velké odezvy veřejnosti prochází. Češi si zřejmě zvykli, že se žádná z politických afér nikdy úspěšně nevyřeší, a proto jim nezbývá, než se tomu aspoň zasmát.


A co na to všechno říká sám Babiš? Odpověď najdete ve videu výše.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky