Bydlíte poblíž rušných silnic a cest? Může se vám to vymstít

Pokud bydlíte poblíž rušných silnic a cest, měli byste zpozornět. Podle lékařů vám totiž hrozí mnohem vyšší riziko demence, než u lidí, kteří bydlí v odlehlejších částech města. Informuje o tom The Independent.

Ilustrační fotografie
reklama

Vědci podle serveru zjistili, že u lidí žijících v blízkosti hlavních silnic existuje větší pravděpodobnost vzniku demence. Život ve vzdálenosti méně než 50 metrů od rušné vozovky může zvýšit riziko rozvoje až o sedm procent.

Vědci provedli průzkum na 6,6 milionů lidí v kanadské provincii Ontario a zjistili, že jeden z deseti případů vzniku demence lze přičíst právě životu v blízkosti rušné silnice.

"Studie ukazují, že frekventované cesty mohou být zdrojem environmentálních stresorů, které by mohly být zdrojem vzniku demence," uvedl podle serveru doktor Hong Chen, který spolu s kolegy zkoumal lékařské záznamy obyvatel Ontaria ve věku 20 až 85 let.

Vědci však upozornili, že vznik demence u lidí bydlících poblíž silnic nesouvisí ani tak s hlukem nebo světlem. Na vině je znečištěné ovzduší, které zamořuje okolní vzduch. Lidé, kteří pobývají nedaleko silnic, jej dýchají prakticky neustále.

Odborníci také zkoumali, zda existuje souvislost mezi provozem na silnicích a vznikem Parkinsonovy nemoci či roztroušené sklerózy. Vztah mezi nemocemi a silniční komunikace ale nepotvrdili.

Demence nejčastěji postihuje starší lidi a způsobuje poruchy paměti, myšlení a chování. V těžkých případech může narušit schopnost vykonávat každodenní činnosti. Celosvětově ji trpí téměř 50 milionů lidí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky