Jak investovat do diamantů

V posledních letech nám ekonomika svou nestálostí dokazuje, že moudrý člověk rozloží své investice do více oblastí. Kromě populárních fondů a akcií se tak dostávají do popředí i fyzické komodity jako nemovitosti, zlato a diamanty.

Investice do diamantů
reklama

Je nutné brát zřetel na to, že každá investice v sobě zahrnuje i určitou dávku spekulace. Pro úspěch proto potřebujeme získat co nejvíce informací a na jejich základě se můžeme pokusit utvořit ucelený pohled na výhody a nevýhody takovéhoto finančního vkladu. Zajímavý potenciál v investičním světě mají právě diamanty. Níže se tedy podíváme na to, jak je co nejefektivněji nakoupit na burze či online.

  • Naučte se přinejmenším základy gemologie. Začněte na začátku a seznamte se s tím, jak se určuje cena diamantů. 4C představují správný start.
  • Nastavte si rozpočet. Pamatujte, že diamanty tvoří část vašeho portfolia a že počáteční investice bude trochu vyšší než u akcií. Zvolte si tedy přiměřený rozpočet.
  • Diverzifikujte. Optimálně stanovený rozpočet rozdělte a nakupte více kamenů třeba v různé barvě a jakosti, protože zpočátku těžko odhadnete, který diamant bude zdražovat anebo půjde dobře na odbyt. Alokujte své investice.
  • Srovnávejte ceny. Investiční diamanty nepředstavují akciový kapitál a jejich hodnotu nestanovují tisíce prodávajících a nakupujících, kteří by vytvořili transparentní platformu. Vybrat dobrý kámen do portfolia pomáhá jednoduché porovnání cen mnoha online prodejců.
  • Kupujte vzácné, přesto žádané diamanty. Řiďte se logikou. Nepořizujte si kameny, které kupuje každý. Až budete chtít investici zlikvidovat, budete prodávat něco, co lze snadno zakoupit kdekoliv jinde. Nepřehlédněte však také to, že prodávaný artikl musí být vyhledávaný. Např. snáze budete obchodovat s polštářkem nebo kulatým briliantem než s markýzou. Používejte zdravý rozum a věřte svým instinktům.
  • Ověřte si, co si pořizujete. Investujte do diamantů s certifikátem od GIA. Věřte, že každá drobná změna v charakteristice kamene znamená hodně peněz. Potvrzení pravosti od Americké gemologické laboratoře jsou velmi přísná a můžete se na ně plně spolehnout.
  • Zasazený, či volný diamant? Zasazený kámen se obtížně hodnotí, kvalitní zasazení však ztělesňuje skvělý nástroj při likvidaci investice. Většina výjimečných kousků vydražených v síních jako Christie’s nebo Sotheby’s tvořila součást šperku.
  • Kupujte levně. Nemyslíme tím levné kameny, ale zkuste z procesu investování vynechat všechny prostředníky, kteří si vezmou svůj díl z vašich peněz, a zaměřte se na přímé distributory. Jen pozor na bezpečnostní rizika neověřených prodejců.
  • Nestyďte se. Pokládejte otázky. Obraťte se na odborníky na diamanty. Navštěvujte diamantová fóra. Žijeme v době sdílení a snadného přenosu informací. Na sociálních sítích narazíte na řadu úspěšných investorů, kteří se o své zkušenosti rádi podělí.


Investování do diamantů dnes nabízí zajímavou možnost zhodnocení peněz. Přidanou hodnotou je samozřejmě i malý prostor, který kameny potřebují k uložení, a jejich odolnost vůči vnějším vlivům. Při vkládání peněz do drahých kamenů převažuje zisk nad riziky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky