Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FAZ: Německo zaplatilo za migranty loni obrovské peníze

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Německé ministerstvo financí vyčíslilo, kolik federální vládu v roce 2016 stáli migranti a žadatelé o azyl. A tato suma je opravdu závratná. Informuje o tom list Frankfurter Allgemeiner Zeitung.

Podle čísel ministerstva financí zaplatila vláda jen loni za migranty 21,7 miliardy eur. Další oficiální údaje zveřejněné v pátek ukazují, že 9,3 miliardy eur putovaly na účty jednotlivých zemí a obcí na financování životních nákladů spojených s více než milionem nově příchozích z roku 2015.

Země také zaplatila 7,1 miliard eur za zahraniční pomoc, 1,4 miliardy eur na příjem, registraci a ubytování migrantů a 2,1 miliardy na integrační služby.

Navzdory značným výdajům na migranty Frankfurter Allgemeine Zeitung připomíná, že se federální vládě podařilo udržet rozpočtový přebytek třetí rok v řadě. Šéf Německého institutu pro ekonomický výzkum listu řekl, že příliv lidí ze třetího světa přináší tamnímu hospodářství také výhody.

Ferdinand Fichtner popsal vynaložených 20 miliard eur jako „obrovský stimulační balíček" a uvedl, že peníze vynaložené na jídlo pro migranty spolu s náklady na jejich ubytování proudí přímo do německého hospodářství. „Týká se to 90 procent výdajů," uvedl.

Balíček v celkové hodnotě 9,3 miliardy eur pak v loňském roce federální vláda poskytla zemským vládám a obcím, tato částka ale zdaleka nepokryla jejich náklady. Místní vlády už v květnu uvedly, že očekávají , že budou potřebovat asi 21 miliard eur ročně na náklady spojené se životem migrantů. Do roku 2020 by tato částka měla vzrůst až na 30 miliard.

V srpnu také bylo oznámeno, že je třeba výrazně posílit zemi v oblasti bezpečnosti. Podle předpokladů bude třeba najmout dalších 20 tisíc nových policistů, což bude daňové poplatníky ročně stát dalšího 1,3 miliardy eur. Toto číslo by se v průběhu dalších let také mělo zvyšovat.

Témata:  Německo EUR uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy