Strach z třetí světové? Lidé si kupují luxusní obrněné apartmány v protiatomových krytech

Obří soběstačná podzemní budova ukrytá uvnitř masivního protiatomového bunkru zní jako výkvět moderní science fiction. Na rozdíl od ní se ale stal realitou. Vznikl totiž v americkém státě Kansas a je určen především pro bohaté.

Byt v protiatomovém krytu ve Wichitě v USA
reklama

Podzemní apartmánový komplex u města Wichita byl vybudován v bývalém skladu střel a raket. V letech 1961-1965 tam byly skladovány jaderné hlavice a dnes hlídá vchod do komplexu těžce ozbrojená stráž a uvnitř jsou apartmány v hodnotě až tři miliony dolarů. Vzhledem k všeobecnému strachu z budoucnosti zřejmě nepřekvapí, že jsou všechny prodány.

img-responsive

Byt v protiatomovém krytu ve Wichitě v USA | foto: YouTube

Byty v obrněném krytu si koupili ti, kteří na to mají a kteří se bojí třetí světové války, ničivého zemětřesení, epidemie eboly, ekologické katastrofy nebo sociálních nepokojů. Mezi lidmi, kteří se připravují na přežití, jsou například i ředitelé technologických firem v Silicon Valley či manažeři investičních fondů z Wall Street.

Projekt s názvem Survival Condo řídí Larry Hall, specialista pro sítě a datová centra a dlouholetý zaměstnanec firem spolupracujících s americkým ministerstvem obrany. Hall si už před lety uvědomil, že bude schopen něco takového prodat, a tak vybudoval obranu vůči obavám nové éry. Upozornil na to časopis The New Yorker.

Obrněný kryt koupil v roce 2008 za 300 tisíc dolarů a do jeho rekonstrukce investoval téměř 20 milionů dolarů. V bunkru se nyní nachází dvacet apartmánů, některé zabírají celé patro a stály tři miliony dolarů, jiné jsou o polovinu menší a stály jeden a půl milionu dolarů.

"Tento projekt má řadu výhod. Členům nabízí možnost vlastnit kousek historie, sklad raket, ale i ochranu protiatomového bunkru a prvky luxusního apartmánu," píše se se na internetových stránkách Survival Condo Project.

Bunkr byl navržen pro 75 lidí a je v něm v zásobě dost vody, potravin a paliva na pět let. Poté začnou jeho obyvatelé využívat obnovitelné zdroje energie, chovat ryby v akváriích a pěstovat zeleninu pod lampami. Podle Halla mohou takto přežívat donekonečna.

Bunkr nabízí lidem útěchu i po psychické stránce, mají totiž k dispozici okna, konkrétně obrazovky neustále promítající záběry přírody. V jednom apartmánu jsou například na žádost majitelky promítány záběry z Central Parku v New Yorku. "Všechna čtyři roční období, den i noc. Chtěla i zvuky, například troubení taxíků," tvrdí provozní manažer komplexu Mark Menosky.

V komplexu se nachází sklad zbraní, meteorologická stanice, nemocnice, škola, knihovna, kinosál, bazén, lezecká stěna a tělocvična. Pro obyvatele je vypracován plán činností a pravidla chování, aby v uzavřeném prostoru panoval pořádek a disciplína.

Larry Hall slaví s krytem úspěch a už nyní pracuje na dalším. V současnosti buduje druhý takový komplex jen 40 kilometrů od prvního a pracuje také na soukromých bunkrech pro klienty ve státech Idaho a Texas.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky