Pod zemí se skrývá smrtící nebezpečí, které může způsobit devastaci celého světa, upozorňují vědci

Ze Severní Koreje by mohlo velmi brzy přijít nebezpečí, které by mohlo způsobit devastaci celého světa. Tentokrát nejde o jaderné zbraně, ani o válečný konflikt, ale o smrtící přírodu. Vědci poukazují, že pod povrchem číhá obrovský vulkán, jehož exploze by mohla mít nedozírné následky.

Země, ilustrační fotografie
reklama

Potenciálně smrtící vulkán Mount Paektu neboli Pektusan leží na hranici Severní Koreje a Číny. Má na svědomí jednu z nejnebezpečnějších erupcí v lidských dějinách a vědci se obávají, že by se brzy mohla zopakovat.

Již dříve odborníci poukazovali, že testy severokorejských jaderných zbraní by mohly narušit lávu pod povrchem a vyvolat erupci, připomíná server Express. Nová studie ukazuje, že erupce by mohla vypustit do ovzduší mnohem více síry, než se dříve myslelo, což by mohlo zničit život na Zemi.

Když se asi před 1000 lety sopka Pektusan probudila, byl to jeden z největších výbuchů, který lidská historie pamatuje. Pěticentimetrové kousky lávy a popela tehdy dopadaly až na tisíc kilometrů vzdálené pobřeží Japonska.
 
Strach z tohoto přírodního živlu dokonce donutil ke vzácné spolupráci Severní Koreu na jedné straně a Jižní Koreu a Západ na straně druhé. Na místo tehdy dokonce přijeli vědci z Velké Británie a USA, což je u tajnůstkářské KLDR velmi netypické.

Dr. James Hammond z University of London je jeden těch, kteří získali přístup k sopce. Teď říká, že devastace, kterou vyvolala erupce v roce 94, byla mnohem významnější, než se dříve myslelo - a historie by se mohla opakovat. „Na rozdíl od dřívějších odhadů erupce v roce 946 do ovzduší vypustila 45 megatun síry. Tento dokument ukazuje, jak je důležité studovat sopeky bez ohledu na to, kde jsou,“ uvedl ve své zprávě.

„Původně jsme se domnívali, že tento vulkán, který je zodpovědný za jeden z největších zaznamenaných výbuchů, způsobil jen minimální uvilnění síry,“ vysvětluje expert.

Stephen Grand, seismolog z University of Texas v Austinu, dodal: „Myslím, že riziko vzniku ničivé erupce je zde velmi reálné." Tým vědců věří, že výbuch v roce 946 uvolnil do ovzduší více síry než erupce Tambora v roce 1815 – tento výbuch přitom způsobil „rok bez léta", při kterém klesly teploty po celém světě.

Témata: Sopky | MoneyMAG.cz | Země

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky