Africký mor se šíří Evropou. Jedná se o vysoce nakažlivý vir

Nejen ptačí chřipka nebo ta klasická, ale i další nemoci se v posledních dnech objevují v Evropě. Ale zatímco viry jako ebola nebo zika jsou na ústupu, starý kontinent děsí nová nákaza, morová.

Ilustrační fotografie
reklama

V Lotyšsku byl vyhlášen výjimečný stav pro tři okresy, které postihla morová nákaza. Jedná se o africký mor, kvůli kterému musí země utratit stovky prasat z místních farem, aby zabránila šíření nemoci.

Lotyšská vláda přijala mimořádná opatření v okresech Krimulda, Ādaži a Salaspils, která budou platit tři měsíce. Tamní potravinový a veterinární ústav informoval o vypuknutí afrického moru prasat na farmě s více než 5000 prasaty v regionu Krimulda.

Podle televizní stanice LSM není zdroj tohoto vysoce nakažlivého viru zatím znám. Farmy, kde se nákaza objevila, byly uvrženy do karantény, a lotyšská vláda vyčlenila dalších 100 tisíc eur na boj s touto nemocí.

Africký mor prasat není na rozdíl od prasečí chřipky přenosný na člověka a proto pro něj nepředstavuje žádné riziko, je však smrtící pro prasata a způsobuje obrovské ztráty zemědělcům. Nakažená prasata totiž prakticky ve všech případech umírají. Od roku 2014 lotyšská vláda vynaložila na tlumení moru prasat více než 13 milionů eur. 

Onemocnění se projevuje vysokou horečkou až 42 °C, která může podle průběhu trvat i několik dnů. První příznaky se objevují při poklesnutí teploty. Zvířata jsou malátná, těžce dýchají, nepřijímají potravu, trpí krvavým průjmem, zvrací a mají cyanotickou kůži. 

Základním opatřením pro ochranu nezamořených území je zákaz dovozu prasat a produktů ze zamořených oblastí a dodržovat zákaz krmení zvířat kuchyňskými odpady.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky