Máme lék na rakovinu, tvrdí ruští vědci

Ruští vědci tvrdí, že našli lék na rakovinu, který dokáže ničit nádorové zhoubné buňky. Nová metoda funguje na principu nanočástic a lze ji využít například při chemoterapii.

Věda, ilustrační fotografie
reklama

Ruští vědci ve spolupráci se svými finskými kolegy vytvořili systém nanočástic, které dokáží doputovat až k místu zhoubného nádorového bujení a zaútočit na nejcitlivější části nádoru. Upozornil na to magazín Journal of Controlled Release.

Odborníci nejprve zaváděli nanočástice s protinádorovou složkou do buněk a poté je podrobili infračervenému a elektromagnetickému záření. Tím stoupla teplota nanočástic, což narušilo jejich stěnu a protinádorový preparát se mohl svázat s nakaženou buňkou a začít účinkovat v místě zhoubného bujení rakoviny.
 
Lékaři proto věří, že nanočástice vytvořené z křemíku je možné dopravit kamkoliv do těla a naplnit je jakoukoliv látkou, která je potřeba distribuovat až k místu účinku. Tím se předejde riziku zničení zdravých buněk. 

Vědci se nyní snaží maximálně využít nové poznatky a optimalizovat tuto metodu pro širší použití. Vzhledem k tomu, že se nanočástice v těle rozkládají, jde o neinvazivní metodu léčby, která může mít širší využití nejen v případě boje s rakovinou.

Témata: Rusko | věda | Rakovina | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky